Стандард
КОМПАНИИ

Јавниот долг на Хрватска изнесува 43,54 милијарди евра

На крајот на минатата година, вкупниот хрватски долг изнесуваше 329,7 милијарди куни (43,54 милијарди евра) и е поголем за 12,6 проценти или 36,8 милијарди куни (4,86 милијарди евра) отколку во декември 2019 година, според хрватската Народна банка (ЦНБ).

Учеството на јавниот долг во бруто домашниот производ (БДП) се искачи на 89,1 процент, од нивото од 72,8 проценти на крајот на 2019 година, пренесува Хина.

Износот на долгот на крајот на декември се зголеми за 526 милиони куни (69,4 милиони евра) или 0,16 проценти во споредба со ноември, според првите податоци на ЦНБ.

Во своите коментари, аналитичарите на ЦНБ забележуваат дека зголемувањето на долгот е најчесто поврзано со домашната компонента на долгот, кој во декември се зголеми за 4,1 милијарди куни (546,1 милиони евра) или за 1,9 проценти во споредба со ноември, односно за 26 милијарди куни (3,46 милијарди евра), или 13,2 проценти во споредба со декември 2019 година.

Во структурата на долгот доминираат долгорочните должнички инструменти.

На крајот на декември, обврзниците имаа најголемо учество во долгот (64,4 проценти), проследено со долгорочни заеми (29,1 процент) и краткорочни заеми и хартии од вредност (вкупно учество од 6,5 проценти).

Поврзани вести

Цената на алуминиумот РАСТЕ: Стигна 2.300 долари за тон

Влатко Зорба

„Гартнер“: Глобалните испораки на телефони ќе растат во текот на 2021 година

Влатко Зорба

ЕБОР донира 77,6 милиони евра за подобра инфраструктура на Западен Балкан

msp-admin