Стандард
КОМПАНИИ

„National Grid“ го купи најголемиот дистрибутер на електрична енергија во Британија за речиси 11 милијарди долари

Британската мултинационална „Национална мрежа“, основана во Лондон во 1990 година, објави дека постигнала договор за купување на најголемиот дистрибутер на електрична енергија во земјата, а тоа е „Western Power Distribution“ (WPD)

Купувањето го изврши американската корпорација „PPL“, за 7,8 милијарди фунти (10,92 милијарди долари). „PPL“ во посебна изјава рече дека вредноста на „WPD“ се проценува на 14,4 милијарди фунти (20,1 милијарди долари), вклучително и 6,6 милијарди фунти долг (9,2 милијарди долари).

„National Grid“, исто така, објави дека ќе ја продаде својата комунална компанија Narragansett Electric на Род Ајленд на „PPL“ за 3,8 милијарди долари.

Британскиот гигант, кој снабдува бензин и електрична енергија за милиони клиенти, додаде дека со оваа набавка, неговиот удел во британскиот електричен сектор ќе се зголеми на 70 проценти, од сегашните 60 проценти.

Поврзани вести

Проблеми за проектот Libra – PayPal си заминува

msp-admin

Силен раст на американскиот БДП од 6,4% во првиот квартал

Влатко Зорба

Рудникот САСА почна со санација на последиците од истекување на јаловината

Никола Поповски