Стандард
КОМПАНИИ

„Porsche“ го чести секој работник со по 8.000 евра

Германскиот производител на луксузни автомобили „Porsche“, оствари рекордни приходи и традиционално ги награди своите вработени во годината на пандемијата.

„Porsche“ завршува одлична година со оглед на ситуацијата, бидејќи коронавирусот едвај ги допре. Затоа годинашната награда за вработените е висока, скоро 8.000 евра.

Освен предизвикувачката ситуација на пазарот на автомобили, особено поради недостаток на чипови, оваа година „Porsche“ може да донесе и почетна јавна понуда на акции.

Извршниот директор на „Porsche“, Оливер Блуме, најави дека ќе биде отворен за разгледување на првичната јавна понуда на германскиот производител на спортски автомобили доколку нивниот сопственик VW одлучи да го стори тоа.

„Porsche“ беше светла точка за групацијата за време на пандемијата. Испораките минатата година паднаа за само 3 проценти, благодарение на силната побарувачка во Кина, нејзиниот најголем пазар. Ова му помогна на производителот од Штутгарт да одржи двоцифрена маргина на профит кога многу производители на автомобили претрпеа драматичен пад.

Поврзани вести

Се размислува за проширувањето на Суецкиот канал

Влатко Зорба

Square стекна мнозински удел во компанија на Џеј Зи

Влатко Зорба

2021 година изгледа како црна дупка за европскиот туризам (инфографик)

Влатко Зорба