СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Tesla сече шума за да гради „гигафабрика“ во близина на Берлин

Американската компанија Tesla доби дозвола од судот во Германија да продолжи со сечата на шумата во близина на Берлин за да ја изгради првата „гигафабрика“ во Европа, пренесе Ројтерс.

Судот ги отфрлил пријавите за запирање на сечата од страна на неколку еколошки друштва, додавајќи дека неговата пресуда е конечна.

Американскиот производител на електрични автомобили на Илон Маск минатата година најави дека во Берлин ќе биде изградена нова „гигафабрика“.

„Гигафабриката 4“ ќе биде во Берлин, а претходните три такви фабрики се во: Невада, Њујорк и Шангај.

Поврзани вести

Google склучи договори за објавување содржини со повеќе од 600 медиуми

Влатко Зорба

Huawei го објави техничкиот документ за NetX2025 целната мрежа

Влатко Зорба

За купен луксузен апартман гратис Aston Martin од 200.000 долари

msp-admin