Стандард
ТЕХНОЛОГИЈА

Вселенската агенција бара испитаници кои ќе лежат во када пет дена

Европската вселенска агенција (ЕСА) објави дека бара испитаници за да истражи на кој начин бестежинската состојба влијае на луѓето. Заинтересираните учесници пет дека ќе лежат во када со вода и за тоа ќе бидат платени.

За тестирањето се бараат 20 жени, а објасниле дека ќе се користат посебно дизајнирани кади.

„Во кадите волонтерите ќе се чувствуваат како астронаутите додека лебдат во вселената. Ќе чувствуваат мал притисок и ќе им биде многу полесно да се одржат на површината“, рекле од Меѓународната вселенска станица.

Иако на многумина ова им се чини како идеална прилика за заработка, научниците тврдат дека тестирањето е многу сериозно и дека уживањето може да спласне многу брзо.

ЕСА се уште не открила колку ќе бидат платени учесниците, ниту кога започнува процесот на пријавување, но со оглед на сумата која волонтерите ја добиваа во претходните истражувања, многумина сметаат дека сумата ќе биде причично висока.

Минатата година НАСА, на испитаниците кои учествуваа во истражувањето за вметната гравитација спиејќи на кревет 89 дена, им исплати неверојатни 14.000 фунти.

Поврзани вести

Стотици милиони компјутери на Dell се изложени на ризик поради ранливоста на драјверите

Intel го враќа Pentium процесорот на пазарот од 2013 година

msp-admin

Гејтс ја отвори душата: „Бев неверојатно љубоморен на Џобс“

msp-admin