СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

ТРГОВСКА ВОЈНА: Кој сака Huawei да биде забранет за 5G во Германија

Напис на насловната страница на „Ханделсблат“ за Huawei, кој е отфрлен од владините кругови. Што се крие зад приказната?

Владините кругови се оградија од изјавата во написот во Ханделсблат дека има договор против Huawei, дознава Golem.de. На 30 септември, Ханделсблат на насловната страница објави дека федералната влада се согласила на регулативата за безбедносното прашање за 5G, што би значело дека Huawei во иднина ќе биде исклучен од германската 5G мрежа.

Според Ханделсблат, канцеларијата за надворешни работи, критички е настроена кон Хуавеи и позиционирана трансатлантски, што значи дека го има правото да не ја даде довербата на снабдувачот на технологијата потребна за сертифицирање на критичните компоненти на 5G. Ниту Сојузното Министерство за внатрешни работи, ниту Министерството за економски прашања не сакаа да го потврдат овој договор по барање на Golem.de, но наместо тоа, едногласно изјавија дека координацијата не е завршена. Аника Ајнхорн, портпарол на Федералното Министерство за економија, соопшти: “Разговорите во Владата се во тек”.

Во Владата се води борба околу довербата кон добавувачите на 5G мрежна технологија. Неспорно е дека треба да има тестирање, а се води и жестока дебата за дизајнот. Нацрт-законот за IT безбедност 2.0 на Министерството за внатрешни работи од пролетта предвидува изјава за доверливост на давателите на услуги во која тие мора да се посветат на одредени обврзувачки одредби. Потоа, треба да се провери усогласеноста и во случај на проблем, можно е исклучување на производителот како несигурен.

Канцеларијата за надворешни работи, под раководство на СДП на Германија, не се согласи со оваа регулатива.

Бидејќи некои оддели при Федералното Министерство за надворешни работи ја заземаат страната на американската влада во врска со прашањето за Huawei и сакаат кинеските провајдери да бидат исклучени, Федералното Министерство за надворешни работи се залага за таканаречена проверка на доверливоста ex-ante (однапред) со гласање по секторите. За кинеските провајдери се вели дека не успеале на овој тест бидејќи, според германското Министерство за надворешни работи, тие се законски обврзани да ја поддржуваат кинеската влада по наредба за шпионирање и саботирање на странски мрежи. Huawei го негира ова толкување на кинеските закони и посочува дека кинеската влада не поседува никакви акции во компанијата и не може да нарача незаконски активности во странство.

Канцеларијата на патот на САД

Што е сега сигурно? Се чини дека постои договор за претходна ревизија (ex-ante) како дел од координацијата на министрите. Исто така, едногласно се известува дека не постои бланко исклучување на давателот. Од оваа точка наваму, толкувањата на соодветните министерства се разликуваат: Додека Федералното Министерство за надворешни работи се чини дека претпоставува дека кинеските даватели на услуги, а тука е и Huawei, не можат да го поминат тестот за доверливост однапред, бидејќи Федералниот министер за надворешни работи сам може да го блокира ова, додека другите владини кругови веќе го комуницираа спротивното во август оваа година.

Во август, Франкфуртер алгемајне цајтунг, повикувајќи се на кругови од Федералното Министерство за економија, објави дека има согласност за тест за доверливост однапред, но оваа регулатива има многу голема пречка за исклучување на давател на услуги: Според информациите, 5G опремата се проверува веднаш од страна на Федералната канцеларија за безбедносни информации (BSI). Само ако Федералната канцеларија, Министерството за надворешни работи, Министерството за внатрешни работи и Министерството за економски прашања меѓусебно покажат загриженост за давателот во втората фаза, тие би можеле да одбијат производител и покрај проценката на безбедноста од страна на BSI. Сепак, ова е практично невозможно, бидејќи Федералната канцеларија и Федералното Министерство за економија постојано се изјаснуваат против исклучувањето на Huawei само поради земјата на потекло, Кина.

Канцеларката Ангела Меркел во германскиот Бундестаг рече: “Како прво, верувам и јас дека Huawei се користеше на различни начини во мрежите 2G, 3G и 4G – и не само во Германија, туку и во Европа – и сè уште немаме сомнителни случаи со Huawei – барем тоа не ми е соопштено од ниту една телекомуникациска компанија во Германија.”

Различни брифинзи на анонимни кругови на министерствата, кои ги опишуваат своите сопствени желби како реалност, се тема на денот од почетокот на дебатата за Huawei. Ќе сретнете и одредени новинари кои се согласуваат со целите на администрацијата на Трамп во економската војна против Huawei.

Кон средината на септември, дневниот весник Дие Велт објави наслов: “Вака Меркел сака да го среди Huawei” и објави, повикувајќи се на владините кругови – веројатно Канцеларијата има тест за доверба што Huawei нема да го помине: Провајдерот исто така се проверува дали е структурно интегриран во проблематичен политички систем – на пример, организациски или преку законски обврски”.

Критичарот на Huawei, Торстен Бенер, се обрати на Твитер заедницата за претпазливост кон светскиот напис: Веројатно само скептиците за Huawei во Владата разговараа со авторите на светскиот напис и треба да се почека и да се види што предлагаат. Huawei би се изјаснил во следните неколку дена. Блумберг објави дека Меркел сè уште не размислува за исклучување на Huawei и дека новите регулативи не се формулирани на таков начин. Како последица на тоа, токму спротивното се појави во написот на Велт и во она што го објави Франкфуртер алгемајне цајтунг во август.

И сега следи написот на Ханделсблат, кој пак е во согласност со написот на Велт и многу веројатно е заснован и на брифинзи од Канцеларијата. Особено со Ханделсблат, се чини дека е потребна посебна претпазливост, бидејќи еден од авторите, лично и на прес-конференции, постојано и енергично бара забрана на Huawei од Владата.

Во написот на Ханделсблат, во декември 2019 година, се вели: “На кинеската технолошка групација Huawei се заканува тежок пораз на германскиот пазар на мобилни комуникации: парламентарните групи на Унијата и СДП сакаат да утврдат критериуми за проширување на новата 5G мрежа во заедничка апликација што ефикасно ќе доведе до исклучување на спорната компанија. Целта е да се донесе предлогот на пленарна седница во јануари. Иницијаторите како политичарот на ЦДУ, Норберт Рајтген се надеваат дека опозициските фракции на Зелените и ФДП ќе се приклучат кон коалицијата. Затоа, промени се сѐ уште можни.”

До денес, нема заедничка одлука од владините фракции и веројатно никогаш не е планирана. Наместо тоа, мислењето на пратеникот и страстен противник на Huawei, Норберт Рајтген беше претставено како заедничка линија на двете владини фракции, што резултираше со де факто протерување на каузата на Huawei.

На 29 јануари, Ханделсблат испрати ексклузивна, претходна најава до новинарите на тема “Федералната влада има докази за соработка помеѓу Huawei и кинеските безбедносни органи”. Во најавата се вели: “Стејт департментот верува на наодите на Американците (ги нарекува smoking guns), без дополнително да ги разгледува. Канцеларијата со месеци предупредува дека технологијата на кинеската мрежа може да се користи како портал за кинески шпиони и кибер напаѓачи.” Со оваа најава, Ханделсблат сугерираше дека федералната влада е убедена во лошото однесување на Huawei.

Но, воопшто не е така, ако е точно истражувањето на Шпигел и истражувачката мрежа на Зидојчер Цајтунг, WDR и NDR, кои разговараа со владини кругови освен со Канцеларијата за надворешни работи. Шпигел напиша, пред околу две недели, по извештајот за вистинитоста на наодите во Ханделсблат: Информациите што сега се јавно достапни го прикажуваат оружјето (smoking guns) што го користи САД. Но, таму ништо не е така како што е претставено. Не е ни јасно дали оружјето воопшто постои. Дер Шпигел ја опишува средбата на претставниците на САД со оние на сојузната влада на следниов начин: Значи, не е ни чудо што Федералната канцеларија и Сојузното Министерство за внатрешни работи не ја сменија својата позиција да не исклучуваат ниту еден провајдер сам по себе, дури и по состанокот со американската делегација. Само во странски држави по се изгледа, Канцеларијата беше поимпресионирана. Ханделсблат, сепак, зеде белешка од претставник на Канцеларијата за да напише дека Федералната влада поседува “оружје (smoking guns)” против Huawei, дури и ако никој во Сојузната Влада надвор од Канцеларијата не верува во ова.

Оружје (smoking guns) или свеќа што догорува?

Истражувачката мрежа на Зидојчер Цајтунг, NDR и WDR неколку дена подоцна ги разјасни работите: Според информациите на Зидојчетер Цајтунг, NDR и WDR, главната тема беше една сосема поинаква приказна за Huawei. Постои сомневање дека американската влада во меѓувреме, го зголеми притисокот врз Берлин со нефер средства, со непроверливи, можеби дури и лажни обвинувања против Huawei. “Оружјето” што првично беше доверливо, а потоа беше полу-официјално, презентирано преку американските медиуми, не беше толку опасно. Германските владини службеници дури велеа дека станува збор за пропаганда. Нема чад од “оружјето”. Она што се појави во Канцеларијата како доказ против Huawei, беше едноставно пропаганда пред другите претставници на германската влада. Сепак, Ханделсблат ја прикажа само едната страна од приказната кога пишуваше за федералната влада.

Наспроти информациите, министерствата, кои со месеци се изјаснуваа против исклучувањето на Huawei, не сакаат да ја потврдат сегашната приказна во Ханделсблат, но наместо тоа експлицитно посочуваат дека разговорите не се завршени, заклучоците на Ханделсблат се веројатно, нереални. Со соодветни брифинзи до медиумите, желбата претставена како реалност треба да влијае на реалноста во насока на желбата.

Појасно ќе биде само кога нацрт-законот ќе се реши во кабинетот, затоа што тогаш всушност ќе се заврши гласањето по сектори. Потоа, следи собраниската процедура. Само тогаш веројатно ќе знаеме со сигурност. Без оглед на ова, Дојче Телеком веќе снабдува области каде што живеат 40 милиони луѓе со 5G, а 60 до 70 проценти од нив најверојатно ќе бидат опремени со 5G технологијата на Huawei.

Поврзани вести

Македонија е 65-та земја во светот по увоз на портокали

msp-admin

Како е да се работи за најбогатиот човек во светот?

Влатко Зорба

Повеќе од 130 земји се согласија за глобална даночна реформа

msp-admin