Стандард
КОМПАНИИ

Uber го призна статусот вработен на британските возачи, прв ваков случај во светот

Uber на своите британски возачи ќе им даде статус на вработен кој ќе добие минимална плата и има платено отсуство, прв ваков случај во светот за американска компанија и промена на моделот на дигитални платформи во Велика Британија.

Голема американска компанија за изнајмување автомобили со возач во соопштението објавено во вторникот рече дека сите нејзини возачи, од кои има повеќе од 70.000 во земјата, ќе ги имаат тие права веќе во среда.

Ова е голема промена за Uber, чии возачи досега беа самовработени.

Платформата реагираше брзо по консултација со своите возачи на широка основа и точно еден месец по изгубениот спор во Врховниот суд, кој силно одекна во јавноста.

Највисокото судско тело во Велика Британија на 19 февруари донесе одлука дека возачите може да се сметаат за „работници“ и да уживаат социјални права по таа основа.

Судот пресуди во корист на група од дваесетина возачи кои сметаа дека имаат право на работнички статус, со оглед на времето што го поминаа работејќи со апликацијата и фактот дека компанијата, меѓу другото, ја следи и оценува нивната работа.

Во иднина, возачите на Uber во Велика Британија ќе добијат барем минимална плата, ќе имаат право на платено отсуство и ќе можат да плаќаат придонес за пензија, во кој ќе учествува компанијата.

Овие права се додаваат на постојните, како што се слободен пристап до здравствено осигурување и поволности за породилно отсуство.

„Ова е голем ден за британските возачи“, рече Џејми Хејвуд, директор на Uber за Северна и Источна Европа.

„Uber е само дел од секторот за резервации на автомобили и се надеваме дека и другите оператори ќе ни се придружат во напорите за подобрување на условите во кои работат овие луѓе, без кои е тешко да се замисли нашето секојдневие“, рече тој.

Поврзани вести

Организирана втора крводарителна акција на МБУ – над 50 студенти и вработени даруваа крв

msp-admin

Попрво ќе го откажат одморот, одошто да се тестираат и да носат маски

msp-admin

Владата ги објави фирмите кои зеле помош, а не ги исплатиле работниците

Влатко Зорба