Стандард
КОМПАНИИ

Веќе може да се искешираат Биткоините

Сопствениците на Биткоини сега можат да ja искешираат најпознатата криптовалута на 16.000 банкомати низ Велика Британија, благодарение на соработката помеѓу BitcoinPoint со седиште во источен Лондон и независниот оператор со банкомати Cashzone.

Како што расте интересот за биткоин, корисни процеси за безбедно купување, продажба и употреба на криптовалути веќе долго време се пречка за широко распространето прифаќање на ова ризично средство.

Популарната криптовалута, која доживеа бум во 2020 година, во моментов вреди скоро 25.000 американски долари (точно 24.898).

BitcoinPoint работи на отстранување на овие бариери со мобилна апликација што овозможува купување и продажба на биткоин во мрежата на агенти, од „Бироа за промена“ до новински агенти, како и преку Интернет преку решенија за непосреден банкарски трансфер преку отворено банкарство.

– Кога ја започнавме услугата на почетокот на 2018 година, немаше доволно фокус на тоа едноставно да им се олесни на луѓето да купат 5 фунти биткоини – вели извршниот директор на компанијата и поранешен потпретседател на VP на Credit Suisse, Беноа Марзук.

Компанијата, која досега има извршено 20.000 трансакции преку Интернет и во објектот, смета дека соработката со „Cashzone“ конечно ќе обезбеди потенцијал за масовно усвојување на биткоин, што ќе му овозможи рамноправно да се натпреварува со фиат парите.

За да подигнат готовина, сопствениците на биткоин ја преземаат апликацијата, ја внесуваат саканата сума, го скенираат QR-кодот и добиваат СМС-порака со пин-код што е внесен во банкомат – тие не треба да бидат во банка или да имаат картичка, а трансакцијата се обработува за неколку секунди.

Поврзани вести

САД ќе принудува држави да престанат да соработуваат со Huawei?

msp-admin

Маск изгуби скоро 4 милијарди долари за еден ден

Влатко Зорба

Колку струја троши Македонија?

msp-admin