Стандард
КОМПАНИИ

Во европските банки под мораториум се 360 милијарди евра кредити

Најголемите банки во Европа воведоа мораториум или други олеснувања за отплата на над 360 милијарди евра кредити, а големото прашање е дали должниците ќе можат да продолжат да ги извршуваат своите обврски кога ќе завршат таквите мерки за поддршка, пишува Reuters.

Според упатствата на владите и монетарните регулатори, заемодавателите им дадоа пауза на милиони граѓани и клиенти за да им помогнат да се справат со финансиските потешкотии предизвикани од пандемијата на коронавирус.

Не е лесно да се утврди колку од овие заеми би можеле да завршат во категоријата лоши заеми (Non-performing loan, NPL) кога ќе завршат мерките за поддршка и во која мерка банките ќе претрпат загуби за возврат, пренесува британската агенција.

Податоците од седумте најголеми европски банки за воведеното олеснување за должниците на крајот на вториот квартал, покажуваат дека вредноста на неизмирените кредити под мораториумот е околу 15 пати поголема од вкупниот износ на резервации за потенцијални загуби за кредитите.

Европските регулатори изјавија дека банките не треба автоматски да издвојуваат пари за покривање на заемите за кои отплата е паузирана доколку се убедени дека плаќањето на ратите ќе продолжи нормално, но ова е тешко да се процени.

Томас Вердин, директор за управување со банка и регулатива на независната фирма за ревизија и консултантски услуги BM&A, посочува дека некои клиенти кои не се во финансиски потешкотии побарале кратка пауза во отплата на заемите поради претпазливост.

“Значи, вие не знаете дали обемот на заеми што се наоѓаат под мораториумот е сигнал дека клиентот е во финансиски потешкотии“, вели тој.

Во шпанската банка Santander велат дека околу 116 милијарди евра заеми се под некоја од мерките за паузирање на отплатите. За околу една третина од таа сума рокот истече до 15 јули, а огромното мнозинство од тие заеми сè уште се во прекин.

Должниците кои избираат да не ја продолжат паузата за плаќање на кредитот најверојатно имаат посилна финансиска состојба.

Во Велика Британија, почетната програма на тримесечниот мораториум за отплата на заемите веќе еднаш беше продолжена, при што крајниот рок за повеќето заеми да продолжат со отплата е на есен.

Банкарската групација Lloyds, најголемиот хипотекарен заемодавател во Велика Британија, соопшти дека ќе добие појасна слика за реалната состојба во следните неколку месеци во однос на процентот на хипотекарни заеми кои се под мораториум и кои би завршиле како NPL односно лоши (ненаплатливи) кредити.

Поврзани вести

Кук: Ирска е втор дом на Apple

msp-admin

По 20 години, откриена аферата на Гејтс: Затоа го напуштил бордот на директори на „Мајкрософт“?

Избрани 16 решенија од над 500 пријави на јавниот повик КРЕАТОН за справување со Ковид-19

msp-admin