Стандард
КОМПАНИИ

Земјите во светот, кои имаат најголем обем на пари (инфографик)

„Широки пари“ е термин кој вклучува банкноти и монети во оптек, како и т.н. банкарски пари што се чуваат во форма на депозити и други финансиски институции. Оваа група ги вклучува сите финансиски инструменти што можат да се користат за плаќање.

Како се зголемуваат индивидуалните големи економии во светот во однос на количината на пари што ги имаат? Платформата HowMuch се осврнува на овој проблем со помош на податоци на ЦИА.

Пресметките покажуваат дека Кина има најголем обем на широки пари – вкупно 25 трилиони долари. Со други зборови, тоа е 5 трилиони долари повеќе од целата американска економија.

САД, од своја страна, се на второ место по овој показател со 14 трилиони долари. Од друга перспектива, сепак, 327 милиони луѓе живеат во САД додека 1,39 милијарди живеат во Кина. Ова значи дека, по глава на жител, сумата на пари во САД е многу поголема.

На третото место е Јапонија со обем од 8,9 трилиони долари, по што следи Европа со 8,1 трилион долари. Што се однесува до одделните земји на Стариот континент, на Германија се паѓаат соодветно 3,3 трилиони долари, во Велика Британија 3,1 трилион долари и во Франција 2,3 трилиони долари, соодветно.

Од Централна, Источна и Југоисточна Европа, Полска е лидер со 374 милијарди американски долари, додека Чешка е лидер со 190 милијарди долари.

Грција и Турција имаат 157 и 445 милијарди долари, соодветно.

Во Африка ситуацијата е сосема поинаква, при што Египет има најголема обем пари – 197 милијарди долари.

Бразил е единствената земја во Јужна Америка што надминува 1 трилион долари.

Поврзани вести

6 бизнис идеи за кои не ви требаат многу пари

msp-admin

КОВИД И ПОНАТАМУ ГИ ЗАГРИЖУВА ИНВЕСТИТОРИТЕ: Цените на акциите на светските берзи паднаа

Влатко Зорба

Европска земја ги замрзнува платите во јавниот сектор за наредните три години

msp-admin
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!