СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Жените во ИТ секторот ја обвинуваат пандемијата за побавно напредување во кариерата

Скоро половина од жените кои работат во технологија веруваат дека ефектите од пандемијата Ковид-19 го одложиле нивниот напредок во кариерата, и покрај тоа што сличен процент сметаат дека многу потребната родова еднаквост е поверојатно да се постигне преку работа од далечина.

Ова е наведено во новиот извештај за жените во технологијата од Касперски „Каде сме сега? Разбирање на еволуцијата на жените во технологијата“, што укажува на тоа дека скоро третина од жените кои работат во технолошката индустрија навистина претпочитаат да работат од дома отколку во канцеларија.

Сличен број од нив работат најефикасно кога работат од дома, а дури 33 проценти откриле дека имаат поголема автономија кога не работат во канцеларија.

Сепак, исто така беше посочено дека скоро половина од жените кои работат во технологија имаат проблеми со усогласувањето на деловниот и семејниот живот од март 2020 година и дека ова е најистакнато во Северна Америка, но дека претставува постојан глобален тренд.

Беше заклучено дека влијанието на пандемијата е значително различно кај жените, така што некои жени се задоволни со поголема флексибилност и немаат обврска да патуваат на работа и да се враќаат кога работат од дома, додека други се нашле на работ на „пукање“.

Во извештајот за жените во технологијата исто така се наведува дека, иако живеењето во изолација се сметало за можен двигател за постигнување еднакви можности за половите на ИТ позициите, сепак постојните социјални предрасуди го попречуваат овој потенцијален период на промена во борбата за родова еднаквост во индустријата.

Поврзани вести

Европа ја надмина Кина по бројот на нови електрични автомобили

msp-admin

Тесла привремено го прекинува производството во Калифорнија?

Влатко Зорба

„АТС Гроуп“ донира 500.000 заштитни маски и 20.000 тестови за Ковид 19

msp-admin