Стандард
КРИПТОВАЛУТИ

Акциите на Tesla ќе се тргуваат на крипто-берзата Binance

Крипто-берзата Binance објави денес започнување на „трговија со дигитални токени“ поддржана од акционерски капитал, а првиот токен што е понуден е Tesla, најголемиот производител на електрични автомобили според пазарната капитализација.

Според изјавата на оваа берза со седиште во Малта, „секоја токен акција на Binance ќе претставува една акција во основната главнина, која е депонирана во основното портфолио на хартии од вредност, во соработка со инвестициската компанија CM-Equity и платформата за токенизација на средства Digital Assets“, пренесе „РТ“.

Најмалиот акциски токен на Tesla на Binance ќе изнесува една стотинка од целиот токен, и ќе претставува ист удел во капиталот на компанијата.

Цените на токен акциите ќе бидат утврдени и пресметувани во бинансиски долари (BUSD), регулирана стабилна криптовалута врзана за американскиот долар, издадена од Pacos Trust.

„Споделувањето токени ќе покаже како можеме беспрекорно да ги демократизираме трансферите на вредности, да ги намалиме бариерите и трошоците за пристап без да ја нарушиме усогласеноста или безбедноста. Поврзувајќи ги традиционалните и крипто-пазарите, градиме уште еден технолошки мост за посеопфатна финансиска иднина“, рече Шанпенг Жао, извршен директор на Binance.

Започнување на сопствено тргување со берзански токени отвора нови можности и за крипто и за традиционалните инвеститори, соопштија од Binance, додавајќи дека тоа ќе ја следи побарувачката на пазарот со наведување токен акции од повеќе компании и лансирање на дополнителни поврзани функции.

Поврзани вести

Зошто Bitcoin оствари огромна заработка?

Влатко Зорба

Кина го тестира дигиталниот јуан во Пекинг

Влатко Зорба

Биткоинот повторно нагло порасна

Влатко Зорба