СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Што носи новата технологија за тргување со криптовалути? За почеток, многу помалку неуспешни трансакции

Техничкиот универзитет во Виена разви нов протокол за трговија со криптовалути, со намера да биде побрз и побезбеден од постојниот. Блокчејн технологијата овозможува десет трансакции во една секунда.

За споредба, компаниите со кредитни картички прават десетици илјади трансакции во секунда. Поради оваа причина, беше развиена мрежа наречена „Lightning Network“. Со неа, трансакциите се одвиваат околу блокчејн и не се видливи. Само на почетокот и на крајот од серијата трансакции, тие се запишуваат во блокчејн.

Недостаток на оваа технологија е што корисниците можат да пристапат до податоците на другите корисници. Исто така, се случува платениот депозит на корисникот по неизвршени трансакции да биде недостапен долго време.

Тим од Универзитетот во Виена разви алтернатива. „Безбедноста на протоколот може да се анализира со формални методи. Можеме математички да докажеме дека нашиот нов протокол не дозволува одредени грешки и проблеми во која било ситуација“, рече Лукас Аумајер од Универзитетот во Виена.

Покрај логичката структура на протоколот, важна е и практичната примена. Виенски научници проверија во виртуелна мрежа трансакција како се однесува новата технологија во однос на „Lightning Network“. Симулацијата покажа дека има многу помалку неуспешни трансакции.

Техничкиот универзитет во Виена разви нов протокол во соработка со колегите од шпанскиот софтверски институт ИМДЕА и американскиот универзитет Пурдју. Технологијата ќе биде претставена на симпозиумот за безбедност „USENIX“.

Поврзани вести

Биткоин „рударите“ заработија 1,36 милијарди долари во февруари

Влатко Зорба

„Royal Bank of Canada“: По „Tesla“, и „Apple“ треба да купи Bitcoin за милијарда долари

Влатко Зорба

Bittrex ги отстранува Monero, Dash и ZCash

Влатко Зорба