СТАНДАРД life

Блокчејн

КРИПТОВАЛУТИ

Што носи новата технологија за тргување со криптовалути? За почеток, многу помалку неуспешни трансакции

Техничкиот универзитет во Виена разви нов протокол за трговија со криптовалути, со намера да биде побрз и побезбеден од постојниот. Блокчејн технологијата овозможува десет трансакции...
КРИПТОВАЛУТИ

Како може да се реши најголемиот проблем на Ethereum мрежата?

Влатко Зорба
Hermez Network, децентрализирана платформа која бара нула доказ (zk-rollup), официјално ја промовираше својата основна мрежа. Проектот има намера да ги намали трошоците за Ethereum со...
КРИПТОВАЛУТИ

JP Morgan објави 34 блокчејн работни места, ги засилува напорите за JPM монета

Влатко Зорба
Пребарувањето на блокчејн на страниците за кариера на JPMorgan всушност откри 56 отворени позиции, откако 34 вклучуваат „технологија“ во насловот на работното место. Неколку улоги...
КРИПТОВАЛУТИ

Украина ќе користи блокчејн за заштита на интелектуалната сопственост

Влатко Зорба
Министерството за дигитална трансформација на Украина потпиша меморандум со INTELMAX Management Consulting од Абу Даби, кој предвидува соработка за создавање платформа за размена на интелектуална...
КРИПТОВАЛУТИ

Првата фаза од швајцарскиот закон за блокчејн стапува на сила

Влатко Зорба
Првиот дел од швајцарскиот закон за блокчејн стапи на сила во понеделникот. Уште во септември 2020 година, парламентот на земјата усвои проширена регулаторна рамка за...
КРИПТОВАЛУТИ

Професор по блокчејн ќе раководи со Комисијата за хартии од вредност на САД

Влатко Зорба
Новоизбраниот претседател Џо Бајден конечно одлучи кој ќе раководи со Комисијата за хартии од вредност (SEC). Според анонимни извори на Ројтерс, Гери Генслер ќе биде...
КРИПТОВАЛУТИ

Помалку познати криптовалути кои треба да се следат во 2021 година

Влатко Зорба
Зголемувањето на вредноста на Bitcoin (BTC) доминираше на пазарот на криптовалути во 2020 година, но во 2021 година може да се развијат помалку познати дигитални...