СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Како може да се реши најголемиот проблем на Ethereum мрежата?

Hermez Network, децентрализирана платформа која бара нула доказ (zk-rollup), официјално ја промовираше својата основна мрежа.

Проектот има намера да ги намали трошоците за Ethereum со комбинирање на повеќе трансфери во една трансакција.

Како што расте популарноста на Ethereum блокчеинот, добиениот сообраќај доведува до брзо зголемување на провизиите за трансакции. Hermez Network има намера да ги намали овие давачки користејќи неколку различни методи.

Во моментов, секоја трансакција, без оглед на големината, има трошоци. Многу од овие трансакции можат да се извршат одеднаш на некоординиран начин, што резултира со поголеми трошоци за обработка за секоја индивидуа. Наместо да испраќа повеќе уникатни трансакции, мрежата компресира и агрегира илјадници од нив на делови.

Програмерите очекуваат групирањето да ги намали трошоците за трансакции со Ethereum до 90%.

Покрај тоа, Hermez нема да придонесе значително за оптоварувањето на мрежата со тоа.

Hermez е т.н. zero-knowledge rollup (zk-rollup). Ова значи дека тоа е слој врз Ethereum што ја користи мрежата за складирање на податоци, а не за пресметки. Со други зборови, тој ја обработува достапноста на податоците долж синџирот, но ги прави и пресметките надвор од него. Мрежата користи лесно докажани докази кои бараат нула знаење, што покажува дека пресметките надвор од синџирот се извршени правилно.

Секој може да придонесе за мрежата на Hermez со тоа што ќе стане мрежен координатор. Овие корисници работат со хардвер што ги проверува и групира трансакциите. Пресметките се вршат тука. Групираните трансакции потоа се снимаат во Ethereum блокчеинот.

Координаторите наддаваат за правото за обработка на овие трансакции на аукција. Тие ги даваат своите понуди користејќи матичен сервисен токен на Hermez Network – HEZ. Победникот на аукцијата има 10-минутен слот за обработка на што повеќе трансакции. Кога трансакциите се завршени, координаторот добива такса за трансакциите.

Системот користи нов механизам за консензус наречен Доказ за донација. Во суштина, ова значи дека 40% од понудата на координаторот се враќа на заедницата за развивачи на Ethereum. Овој механизам е средство за координација на стимулациите на заедницата Ethereum, координаторите на Hermez и корисниците на мрежата.

Во јануари 2021 година, Tether објави дека ќе лансира Tether (USDT) токени на мрежата Hermez. Стабилните монети што овозможуваат функционирање на мрежата Hermez, исто така, ќе им овозможат на деловните субјекти да обработуваат плаќања преку Интернет. Со пониски провизии и побрзи трансакции, многу компании можат да ја користат платформата.

Поврзани вести

Шеф на турска берза за криптовалути избегал со 2 милијарди долари

Влатко Зорба

Ethereum постави нов рекорд

Влатко Зорба

Биткоинот повторно руши рекорди

Влатко Зорба