Стандард
КРИПТОВАЛУТИ

Bitcoin и Ethereum китовите се подготвуваат за раст на пазарот

Bitcoin и Ethereum китовите се подготвуваат за обновување на релито на пазарот на криптовалути, зграбувајќи што е можно повеќе од комбинираната понуда на двете двете дигитални парички пред да се зголемат цените во блиска иднина.

Според аналитичката компанија „Santiment“, најголемите носители на Bitcoin – оние со 1.000 BTC или повеќе, во вредност од околу 49 милиони американски долари за време на пишувањето – сега имаат 42,56% од вкупната понуда на водечката криптовалута откако паднаа 43,29% на 8 февруари. Нивните огромни количини на Bitcoin му помогнаа на средството да достигне нов рекорд од 58.000 долари.

Според компанијата, ако китовите контролираат повеќе од 43% од вкупното снабдување на Bitcoin, тоа ќе биде „индикација дека китовите се стремат да потикнат рели“.

Големите сопственици кои апсорбираат поголем дел од понудата на криптовалутата може да помогнат да се намали притисокот врз продажбата, па дури и да се намали понудата, бидејќи побарувачката од другите купувачи останува, додека достапната понуда значително опаѓа.

„Santiment“, исто така, откри дека 10-те најголеми адреси на Ethereum кои не се контролирани од платформите за тргување со криптовалути имаат „најголемо комбинирано снабдување со ЕТH токени (16,86 милиони американски долари) од јули 2016 година“.

На почетокот на овој месец, на овие адреси беа додадени повеќе од 1 милион ETH (1,57 милијарди американски долари), што укажува на тоа дека тие се подготвуваат да се движат нагоре.

Во одделни твитови, „Santiment“ истакна дека додека китовите се подготвуваат за рели на BTC и ETH, помалите криптовалути ги надминуваат овие големи дигитални средства, веројатно како резултат на побарувачката од малопродажните инвеститори.

Алткоините, кои ги надминуваат BTC и ETH, вклучуваат Polygon (MATIC), Enjin (ENJ),, токенот за управување Theta Fuel (TFUEL) и XinFin (XDC). Тие го надминуваат биткоинот во време кога криптовалутата се бори да го врати нивото од 50 000 американски долари.

Други индикатори укажуваат на претстојно рели на криптовалутите. Износот на Bitcoin што се држи од берзите, постојано се намалува во текот на изминатите неколку недели, до тој степен што се претпоставува дека над 46.900 BTC, проценети на над 2,3 милијарди американски долари, ги напуштија платформите за тргување во текот на последните 30 дена.

Билансот на Bitcoin во платформите за тргување со криптовалути често го користат аналитичарите за да добијат идеја за тоа што мислат инвеститорите во BTC. Голема количина на Bitcoin што ги напушта платформите за тргување укажува на тоа дека инвеститорите сакаат да ги чуваат сопствените средства, веројатно затоа што планираат да ги задржат некое време. Ова го намалува притисокот врз продажбата на криптовалути.

Поврзани вести

Кое DeFi средство го купуваат крипто-китовите?

Влатко Зорба

Скоро 200 милиони XRP испратени до Coinbase

Влатко Зорба

Вкупната заклучена вредност во DeFi достигна 35,8 милијарди долари

Влатко Зорба