СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Биткоин проби над 40 000 долари – дали корекцијата е завршена?

Цената на Биткоин покажува знаци на ново „рели“ откако ја проби зоната на отпор од 40.000 американски долари.

Постои комбинација на оптимистички податоци од блокчејнот и поволна структура на пазарот, што ги тера аналитичарите и трговците да предвидат претстоен чекор напред за Биткоин до нов рекорд за сите времиња.

На краток рок, нивоата од 38.000 и 40.000 долари остануваат најголемите пречки за БТК.

Исклучително е важно дека Биткоин го надминува нивото од 40.000 $ и останува во него во догледна иднина. Криптовалутата веќе помина скоро три недели под 38.000 американски долари, што доведе до стагнација во нејзиниот краткорочен ценовен циклус и губење на моментумот.

На 6 февруари, Биткоин конечно скокна над нивото од 38.000 УСД, утврдувајќи го како ниво на поддршка.

Една позитивна статистика што ги зголемува шансите за пробив на Биткоин е зголемувањето на адресите на „китовите“. Аналитичарите од „Сантимент“ рекоа дека БТК китовите продолжуваат да акумулираат и покрај зголемувањето на цената на средството.

„Китовите на # Bitcoin (1000+ $ БТК адреси) не престанаа да акумулираат, додека трговците од средната класа (10-1000 $ БТК) не престануваат да остваруваат профит, бидејќи неговата цена е околу 38.000 $. Во меѓувреме, малите адреси брзо се враќаат # FOMO!“, пишува Биткоин трговец.

Акумулацијата на Биткоин од китовите се совпаѓа со големите текови од „Коинбејс“, што обично укажува на тоа дека инвеститорите со висока нето вредност купуваат повеќе.

Трговецот, познат како Johnny, рече: „Случајно, гледаме огромни суми на $ BTC како се повлекуваат од „Коинбејс“. Првата корекција на биковиот пазар во 2021 година е веќе завршена“.

Скот Мелкер, трговец со криптовалути, истакна дека на врвот на оптимистичките податоци и основи на ланецот, Биткоин демонстрира поволна техничка структура на пазарот. Тој објасни дека Биткоин гледа структура на „масовно биково знаме“, кое, кога ќе се игра, може да предизвика БТК да достигне 63.000 долари во блиска иднина.

„$ BTC потенцијално пробива „масовно биково знаме“ што технички би ја испратило цената до 63,000 $“.

Поврзани вести

BlackRock започна да тргува со биткоин фјучерси

Влатко Зорба

Рекорден сообраќај на Binance – берзата затвори „врати“ за час

Влатко Зорба

Регулативата е проблем: Тажно гледаат како губат пари

Влатко Зорба