СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Bittrex ги отстранува Monero, Dash и ZCash

Берзата за криптовалути Bittrex денес објави дека ќе ги отстрани монетите Monero, ZCash и Dash во петок, 15 јануари, во 23:00 часот UTC.

Сите три се монети за приватност – класа на криптовалути кои нудат неоткривачки трансакции.

Monero е стандардно приватна, а ZCash и Dash имаат можност за приватни трансакции.

Монетите за доверливост се под контрола на регулаторите, кои ги сметаат за олеснувачи на незаконска активност. Darknet пазарот White House, на пример, прифаќа трансакции со Monero само поради нејзините карактеристики на приватност; полесно е да се следат трансакциите со Bitcoin.

Bittrex ги наведува „промената на регулаторните стандарди и други проблеми со потегот“ меѓу причините за отстранување на токените од списокот.

Претходно оваа недела, Bittrex беше една од неколкуте берзи кои го избришаа XRP, откако Комисијата за хартии од вредност на САД поднесе тужба против креаторите на XRP за собирање 1,3 милијарди долари од нерегистрирана продажба на хартии од вредност.

Ripple, компанијата именувана во тужбите, ги негира обвинувањата.

Поврзани вести

НА ЧЕКОР од широка употреба: Маск му даде „ВЕТАР ВО ГРБ“ на Биткоин

Влатко Зорба

Биткоинот на чекор од 50.000 долари

Влатко Зорба

Bitcoin не престанува да „дивее“: Вреди дури 35.000 $

Влатко Зорба