СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Цената на Polkadot поставува нов рекорд

Цената на Polkadot достигна нов рекорд на сите времиња од 21,13 долари, пред утре да биде објавен првиот DOT-базиран производ, со кој се тргува на берза (ETP).

Polkadot е блокчејн фокусиран на интероперабилност, приспособливост на трансакции и леснотија на иновации.

Изграден е врз протокол со отворен код и нуди напреден систем на управување каде сите засегнати страни можат да гласаат за нови предлози.

За време на пишувањето, DOT се тргуваше за 20 долари. Растот влијаеше и на другите монети што се изградени на или се дел од екосистемот Polkadot.

Зголемувањето на цената, исто така, привремено ја зголеми пазарната капитализација на DOT на над 19 милијарди долари, додека неговиот обем на дневно тргување надмина 5,7 милијарди долари.

Добавувачот на инвестициски производи со седиште во Швајцарија, 21Shares (поранешен Amun) можеби го зголеми моментумот на DOT со најавата за лансирање на првиот Polkadot ETP (PDOT) вчера. Според соопштението, PDOT ќе биде вклучен во списокот на SIX Swiss Exchange на 4 февруари.

„Минатиот петок Polkadot беше примен од давателот на индекси до ETP на 21Shares HODL кошницата како втора по големина компонента по Bitcoin (BCH се отстранува) и како таков, ова е совршено време за додавање на дополнителен ETP со единечно средство на веќе широк спектар на крипто ETP на 21Shares“, се додава во пораката.

Според 21Shares, PDOT ќе им овозможи на корисниците да „инвестираат, диверзифицираат преку нивните различни ETP и да добијат изложеност на многуверижна околина, што овозможува интероперабилност на претходно невозможно ниво преку нивниот традиционален брокер или банка“.

Секоја акција на Polkadot ќе биде 100% обезбедена со соодветна количина DOT токени, додека ликвидноста на размената ќе биде загарантирана од постојните пазари на ETP од 21Shares, објасни компанијата.

Во исто време, воведувањето на ETP со седиште во Polkadot ќе им овозможи на новите институционални инвеститори да добијат изложеност на DOT.

„Ова им овозможува на уште поконзервативни институции безбедно да ја одржуваат оваа класа на средства преку производ кој се тргува на берза“, заклучија 21Shares.

Поврзани вести

Binance Coin е сè поблизу да го надмине Ethereum

Влатко Зорба

Банката на Сингапур: Биткоинот може да дејствува како злато

Влатко Зорба

Како растеше вредноста на Bitcoin во последните 10 години (инфографик)

Влатко Зорба