СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

Кина веќе има скоро 1 милијарда корисници на Интернет

Кинескиот информативен центар за Интернет заедницата објави нови податоци кои покажуваат дека се повеќе луѓе користат мрежни услуги за време на пандемиските месеци.

Во моментов има 989 ​​милиони луѓе со пристап до Интернет, што е за 85,4 милиони повеќе отколку во март, на почетокот на корона-кризата, пишува CNBC.

Индија е на второ место според овој показател во светот, каде што 639 милиони луѓе користат Интернет. Разликата од 350 милиони луѓе е поголема од населението во САД, според економското издание.

Луѓето кои купуваат преку Интернет во Кина забележуваат и значително зголемување. Тие се веќе 782 милиони луѓе или 72,15 милиони повеќе од 9 месеци порано.

Бројот на луѓе кои работат од своите домови расте за 147 милиони луѓе и до крајот на декември беше 346 милиони луѓе, што е над 1/3 од популацијата на Интернет во земјата.

Сепак, во извештајот се наведува дека скоро 30% од корисниците на Интернет во Кина имаат приход поголем од 500 јуани, што претставува 774 долари месечно.

Денес овој процент е 29,3 проценти, наспроти 27,6 проценти заклучно со март.

Потрошувачите кои гледаат видео содржина забележаа и значително зголемување во Кина, со раст од 76,33 милиони на 927 милиони.

Со други зборови, 94% од кинеските корисници на Интернет гледаат видео, а 79% од нив купуваат преку Интернет.

Вкупно 388 милиони луѓе, или 123 милиони повеќе отколку во март, купувале преку Интернет откако виделе видео во живо.

Вкупно 342 милиони луѓе во Кина денес учат преку Интернет, а 215 милиони луѓе користат здравствени услуги на Интернет.

Поврзани вести

Се плашат дека ќе останат без работа ако не се вратат во канцеларија

msp-admin

ММФ ги повика богатите земји да обезбедат повеќе ресурси за сиромашните

Влатко Зорба

ЕУ одобри милијарди евра помош за батерии

msp-admin