СТАНДАРД life
КОМПАНИИ

„Голдман“: Бакарот е новата нафта, ќе чини 11.000 долари по тон

Аналитичарите на „Голдман Сакс“ велат дека бакарот е новата нафта и предвидуваат пораст на цената на црвениот метал на 11.000 долари за метрички тон.

Тие ги објаснуваат своите прогнози за зголемувањето на цената на бакарот со забрзувањето на транзицијата кон „зелена“ енергија од фосилни горива и недоволното снабдување со овој метал, пренесе „CNBC“.

Врз основа на очекуваниот скок на побарувачката и во услови на веќе оскудна понуда на пазарот во светло на пандемијата, „Голдман Сакс“ сега проценува дека цената на бакарот ќе се искачи во просек на 11.000 американски долари по метрички тон во следните 12 месеци.

Според податоците на лондонската берза за метали, во средата се тргуваше со бакарот по цена од околу 8.900 долари за тон.

Поврзани вести

Мајкрософт ја продолжи работата од дома најрано до јули 2021 година

msp-admin

Римац го претстави кампусот: Ќе има градинка, музеј, ливада со животни … (ВИДЕО)

Влатко Зорба

Србија доби 62,5 милиони долари од Светска Банка за модернизација на железницата

Влатко Зорба