СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

„Голдман Сакс“: Златото и биткоинот не се во судир

Аналитичарите на „Голдман Сакс“ тврдат дека златото и биткоинот не се „канибализираат“ едни со други.

„Во средина на слабост на доларот и сè уште многу ниски и негативни реални стапки, не гледаме средствата да се канибализираат едни со други и гледаме доволно простор за обете“, напишаа четворица аналитичари на „Голдман“ во студијата објавена во средата, пишува „CoinDesk“.

Белешката исфрли два производа на различни краеви на инвестицискиот спектар: на златото му остана „дефанзивната“ игра додека биткоинот беше „поризичен“. Биткоинот „има поинаква улога во портфолиото од златото“, велат аналитичарите, пред се поради нестабилноста на криптовалутите.

Лошата изведба на златото минатата година се припишува на ротацијата во поризични класи на средства, но тие не наведоа каква улога би можел да има биткоинот во тоа сценарио, како што тоа го стори ЏејПи Морган минатиот декември.

Што се однесува до корелациските средства, аналитичарите избегнуваа споредби на златото директно со биткоините. Но, тие забележаа многу силна корелација помеѓу биткоинот и основните метали – бакар, калај, цинк – кои се движат стабилно нагоре од октомври.

„Од крајот на минатата година, биткоинот покажа прилично блиска корелација со основните метали, бидејќи обајцата делуваат како ризик во атмосфера на страв од инфлација со привлечни долгорочни приказни за раст“, ​​напишаа аналитичарите.

Аналитичарите на „Голдман“ изјавија дека криптовалутите се единствено чувствителни на ненадејните промени на цените погодени од инвеститорите и инфлуенсерите. Тие укажаа на токенот XRP на Ripple и тужбата на Комисијата за хартии од вредност на САД (сепак, цената во голема мера се обнови).

Поврзани вести

НОВ ШОК НА ПАЗАРОТ НА БИТКОИН: Криптовалутата од утрово во голем „минус“

Влатко Зорба

Големите играчи го туркаат нагоре Биткоинот

Влатко Зорба

Coinbase додава поддршка за три нови алткоини

Влатко Зорба