Стандард
КРИПТОВАЛУТИ

Grayscale продолжува да купува повеќе Bitcoin отколку што се „ископува“

Дигиталниот менаџер на средства Grayscale не забавува со акумулацијата на Bitcoin.

Тој додаде околу 40.000 BTC на залихите на 13 јануари. Ова е Bitcoin во вредност од околу 1,36 милијарди долари за само 16 дена.

Драматичната акумулација ја забележа Рафаел Шулц-Крафт, технички директор на Glassnode, кој истакна дека само 26,000 BTC се „ископани“ од почетокот на годината.

Ова значи дека Grayscale купил Bitcoin со брзина, што е 54% побрза од создавањето на нова понуда на Bitcoin во 2021 година.

Сепак, повеќето беа купени во последните 16 дена, што значи дека во последните две недели Grayscale купи околу 170% повеќе Bitcoin отколку што е „ископан“ во истиот период.

Ако продолжи да купува по оваа стапка, Grayscale ќе акумулира 912.500 дигитални парички, или околу 5% од циркулирачката понуда на Bitcoin, до крајот на 2021 година.

Grayscale купи Bitcoin во вредност од повеќе од 5 милијарди американски долари во 2020 година, заработувајќи просечно 251 милиони долари неделно за четвртиот квартал – со што вкупните средства со кои управуваат се над 20 милијарди долари.

Долго време се зборува дека масовните набавки на BTC од страна на менаџерот на фондот имаат значително влијание врз цената на водечката криптовалута, со тоа што BTC доби 20% во рок од 48 часа по продолжувањето на работата на Bitcoin Trust на 13 јануари.

Сепак, од 18 јануари, цената на BTC падна од 35.000 на 34.000 долари дури и со набавките на Grayscale.

Поврзани вести

Најголемиот „рудник“ на Биткоин планира ИПО од 500 милиони долари

Влатко Зорба

„Копањето“ Биткоин може да ја подигне ГЛОБАЛНАТА ТЕМПЕРАТУРА за 2 степени до 2033 година

Влатко Зорба

Биткоин е се поблизу до пазарна капитализација од 1 трилион долари

Влатко Зорба