Стандард
КРИПТОВАЛУТИ

Помалку од 24% од целиот Ethereum се држи од централизирани берзи

Бројот на ЕТH, чуван на централизираните платформи за тргување, постепено се намалува од септември 2020 година, откако средството се зголеми за 400% во текот на истиот период.

Бидејќи цената на ЕТХ се прилагоди на околу 1800 долари по неодамнешните падови, инвеститорите во Ethereum продолжуваат да ги повлекуваат своите средства од централизираните берзи. Затоа, ова доведе до ново ниско ниво на ЕТH-токени што се чуваат на такви места за тргување, според податоци од ланецот.

Податоците обезбедени од аналитичката компанија CryptoQuant информираат дека бројот на Ethereum токени што се чуваат на централизираните берзи постепено се намалува од последниот квартал на 2020 година. Во тоа време, инвеститорите чуваа релативно стабилни износи од околу 26 милиони монети за неколку последователни месеци.

Сепак, ситуацијата се промени во септември минатата година, приближно кога цената на средството го започна својот импресивен пораст.

Во следните месеци, понудата на такви берзи нагло падна, а ова неодамна доведе до ново дно, регистрирано сосема скоро од помалку од 21 милион.

Оваа бројка значи дека околу 24% од 115 милиони циркулирачки ETH во моментов се наоѓаат на централизирани платформи за тргување.

Претходно беше објавено дека вкупната активност на ЕТH на берзите е значително помала од податоците за 2017/2018 година, што значи дека притисокот врз продажбата е помал отколку пред три години.

Ова може да се припише на постојано проширената улога на Ethereum во просторот на криптовалутите. Нејзината блокчејн мрежа е главната технологија која стои зад две од најголемите тековни опсесии – NFT и децентрализирано финансирање.

Покрај тоа, претстојниот премин од доказ за работа во доказ за залог ќе им овозможи на сопствениците на ЕТХ да се обложат на своите влогови и да освојат нови токени.

Сето горенаведено има големо влијание врз цената на втората најголема криптовалута во последните месеци. Како што споменавме погоре, растот на ЕТH започна во септември / октомври минатата година, кога средството достигна околу 350 американски долари.

Оттогаш, Ethereum достигна и проби многу важни нивоа. Започна со кршење на 1.000 долари на почетокот на јануари, достигнувајќи 1.450, соборувајќи го нивото од 2.000 $ во февруари со поставување нов рекорд од 2.050 долари.

И покрај последователниот пад, што го донесе средството на најниско ниво од 1.300 американски долари, ЕТH досега е во пораст за 160% при сегашната ценовна позиција од 1.800 американски долари.

Како и да е, ова зголемување влијаеше на пазарната капитализација на Ethereum, која сега надминува 200 милијарди долари. Според податоците на AssetDash, овој значаен број ја става криптовалутата во првите 50 од најголемите средства според пазарната капитализација.

Поврзани вести

Професор по блокчејн ќе раководи со Комисијата за хартии од вредност на САД

Влатко Зорба

Во оптек околу 5.000 криптовалути без никаква контрола

Stefanija Kuzmanovska

THETA на Theta Network влезе во топ 10 криптовалути според пазарната капитализација

Влатко Зорба