СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

Guggenheim ќе купи 500 милиони долари во BTC преку Grayscale

Комисијата за размена на хартии од вредност на САД (SEC) денес го одобри потегот на глобалната инвестициска и консултантска фирма Guggenheim за инвестирање 500 милиони долари во Bitcoin преку Grayscale.

Според изјавата на SEC, Grayscale поднел предлог на 27 ноември 2020 година за да му овозможи на Фондот за макро можности на компанијата во износ од 5 милијарди долари да се здобие со изложеност со инвестирање на 10% од неговата нето вредност на средствата во Bitcoin Trust на Grayscale (GBTC).

Во амандманот се вели:

„Фондот за макро можности во Guggenheim може да побара индиректно изложување на инвестиции во BTC со инвестирање до 10% од неговата нето вредност на средствата во Grayscale Bitcoin Trust, приватен инвестициски инструмент што инвестира во Bitcoin. Доколку фондот инвестира во GBTC, тоа ќе го стори преку подружницата.

Како најголем фонд за управување со дигитални средства во светот, Grayscale во моментов има 27,7 милијарди долари нето средства под управување (AUM), со GBTC да сочинува 83% од вкупниот износ (22,906 милијарди долари).

Нето активата на Guggenheim изнесуваше 4,97 милијарди долари за време на поднесувањето, според податоците обезбедени од Fidelity, што значи дека фондот може да инвестира до 497 милиони американски долари во GBTC на Grayscale.

Fidelity сега го проценува фондот на 5,581 милијарди долари, што ќе му овозможи на Guggenheim да инвестира приближно 558 милиони американски долари во GBTC на Grayscale.

Инвестицијата ќе го направи Guggenheim трет најголем учесник во GBTC со удел од 0,26% (1.671.951 акции) по сегашна цена од 34,69 американски долари за GBTC.

Ark Investments Management и Horizon Kinetics Assets Management се рангираа на првото и второто место со 6.257.925 акции (0,98%) и 2.219.090 (0,36%), соодветно.

GBTC им овозможува на инвеститорите да добијат изложеност на BTC во форма на хартии од вредност. Недостаток на GBTC е тоа што тргува со огромна премија помеѓу 20-30% од основната вредност на Bitcoin.

Неодамнешниот извештај за Grayscale покажува дека во четвртиот квартал од 2020 година, GBTC пријави поврат од 26,43%, обично движејќи се во согласност со цената на главната криптовалута и затоа е склон кон сериозна нестабилност.

Поврзани вести

Ravencoin скокна за над 850%

Влатко Зорба

Биткоин надмина 60.000 долари: Кој е најзаслужен за добриот почеток на месецот?

Влатко Зорба

Blockstream купи Bitcoin „копачи“ за 25 милиони долари

Влатко Зорба