26.8 C
Скопје
24 септември, 2023
СТАНДАРД life
КРИПТОВАЛУТИ

SEC: Шефовите на Ripple манипулирале со цената на XRP

Комисијата за хартии од вредност на САД (SEC) тврди дека директорите на Ripple Labs, Бредли Гарлингхаус и Кристијан Ларсен, манипулирале со цената на XRP со зголемување или забавување на продажбата на монети во зависност од условите на пазарот.

Во изменетата жалба поднесена на 18 февруари, тужителот, Комисијата за хартии од вредност на САД, го потврди својот став дека Ripple Labs, Бред Гарлингхаус и Кристијан Ларсен ги прекршиле законите за хартии од вредност со продажба на монети XRP во 2013 година.

„Од најмалку 2013 година до денес, обвинетите продале повеќе од 14,6 милијарди единици хартии од вредност во форма на дигитални средства наречени„ XRPs“ во ​​замена за готовина или друга награда вредна над 1,38 милијарди американски долари за финансирање на работењето на Ripple и збогатување на Ларсен и Гарлингхаус“.

Во жалбата се тврди дека финтек компанијата добила правен совет уште во 2012 година, дека нејзината монета може да претставува понуда на хартии од вредност и избрала да ја игнорира. Од финансиска гледна точка, забележува жалбата, стратегијата работи, со тоа што Ripple продолжува да собира „најмалку 1,38 милијарди долари“ во наредните години.

Во соопштението се вели дека Ларсен и Гарлингхаус тогаш заработиле 600 милиони долари од нивната нерегистрирана продажба на XRP. SEC забележува дека оваа продажба се одвивала додека Гарлингхаус постојано потврдуваше дека е „долгорочно“ инвестирано во XRP – под претпоставка дека инвеститорите биле во заблуда додека Гарлингхаус и Ларсен продавале.

„Ripple создаде информативен вакуум, така што Ripple и двајцата упатени лица со најголема контрола над тоа – Ларсен и Гарлингхаус – можеа да го продадат XRP на пазар што ги има само информациите, што обвинетите избираат да ги споделат за Ripple и XRP“, велат од SEC.

Во жалбата се опишува случај во 2015 година кога еден од маркет мејкерите на Ripple, кого исто така го платиле во XRP, привремено престана да им продава XRP токени на Гарлингхаус и Ларсен, бидејќи цената на монетите веќе паѓаше.

Според изјавата, Ларсен му наредил „засега да ја задржи [продажбата] во мирување“ и „да почека додека пазарот не се опорави од оваа грешка“.

Сличен инцидент во 2016 година опишува како обвинетите биле принудени да ги прилагодат своите нето-продажни цели со надеж дека можат да ја „стабилизираат и / или зголемат“ цената на XRP. Ларсен и Гарлингхаус се согласиле да го намалат процентот на продажба на XRP.

SEC забележува дека „информатичката асиметрија“ создадена од обвинетите сè уште постои, овозможувајќи им да продолжат да продаваат XRP со „значителен ризик за инвеститорите“.

Адвокатскиот советник на Ripple, Стјуарт Алдероти, рече дека е разочаран од задоцнетиот обид на SEC да преземе нешто против Ripple Labs по повеќе години неактивност. На 18 февруари, Алдероти рече дека последната изменета жалба не покренува ништо ново, повторувајќи дека останува да се реши само едно правно прашање.

Во 2020 година, поранешниот претседател на Комисијата за тргување со фјучерси на стоки, Крис Џанкарло, тврди дека XRP не треба да се смета за хартија од вредност, тврдејќи дека не ги исполнува критериумите утврдени во „тестот на Хауи“.

Претходно, Џанкарло изјави дека ниту Bitcoin (BTC), ниту Ethereum (ЕТH) не се хартии од вредност, со што го доби прекарот „Crypto Dad“ меѓу крипто-заедницата.

Сепак, може да има судир на интереси. Како што објавија од Форбс во тоа време, адвокатската фирма што го застапуваше Џанкарло – Willkie Farr & Gallagher LLP – исто така делуваше како правен советник на Ripple. Проценката на Џанкарло дека XRP не е обезбедување исто така „се потпира на одредени фактички информации обезбедени од Ripple“, се вели во написот.

Поврзани вести

68% од понудата на DOGE се дистрибуира меѓу китовите

Влатко Зорба

Гејтс го смени мислењето за криптовалутите

Влатко Зорба

Биткоинот скокна за 13 отсто по легализацијата во Ел Салвадор

Stefanija Kuzmanovska