16.8 C
Скопје
25 септември, 2023
СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Докажано: Ковид-апликациите за барање контакти го намалуваат бројот на инфекции со коронавирус

Од почетокот на пандемијата Ковид-19, дигитални апликации се пуштени во голем број земји кои се обидуваат да ги идентификуваат луѓето изложени на коронавирусот САРС-КоВ-2 и да го запрат понатамошното пренесување. Да се ​​најде доказ дека овие апликации за „пребарување контакти“ навистина си ја вршат својата работа не е лесно затоа што повеќето од нив собираат ограничени податоци за да ја заштитат приватноста на корисниците, пишува „Nature“.

Скапоцени алатки

Неодамнешните студии нудат сè поголем доказ дека апликациите можат да помогнат во спречување на инфекции и се вредна алатка за јавното здравје.

Апликациите за пребарување контакти се инсталирани на паметни телефони, а многу од нив го вклучуваат системот Google / Apple Exposure Notification (GAEN). Овој систем го користи сигналот Bluetooth на телефонот за да открие кога двајца корисници на апликацијата се близу. Обично, ова значи дека тие се наоѓаат на два метра едни од други повеќе од 15 минути.

Системот GAEN спречува здравствените власти да собираат лични информации за корисниците на апликации или нивните уреди. Но, тоа не е случај со сите апликации за пребарување контакти. Апликацијата TraceTogether во Сингапур е критикувана бидејќи собраните податоци полицијата може да ги користи во кривични истраги.

Апликација побрза од најбрзиот прст

На почетокот на февруари, британски истражувачи ја оценија апликацијата од Националната здравствена служба NHS COVID-19, лансирана во Англија и Велс кон крајот на септември. Утврдено е дека апликацијата испраќала просечно 4,4 известувања за изложеност на корисникот. Во просек се регистрирани 1,8 контакти со рачно пребарување контакти.

Досега, апликацијата е преземена на повеќе од 21 милиони телефони, со околу 16,5 милиони редовни корисници. Тоа е приближно 28% од населението или 49% од луѓето со компатибилни телефони. Се проценува дека секое процентно зголемување на корисниците на апликации, но да биде најмалку 15%, го намалува бројот на инфекции за 0,8 до 2,3%.

Пилот-студијата за шпанската апликација „Radar Covid“, исто така, откри дека апликацијата информирала приближно двојно повеќе луѓе отколку што се постигнува со класичното пребарување контакти. Проценка на апликацијата SwissCovid открива дека неговата употреба го зголемила бројот на луѓе во карантин во Цирих за 5%, од кои 17% биле позитивни на коронавирус.

Дигиталното следење на контактите е особено ефикасно за идентификување на контакти кои не живеат заедно. Контактите од домаќинствата известени од SwissCovid за изложеноста влегоа во карантин еден ден пред оние известени со рачно пребарување контакти.

Апликацијата NHS COVID-19 исто така ја скрати посетата на карантин за 1-2 дена.

Клучна интеграција

Но, за апликацијата да биде ефективна, важно е да се интегрира во локалниот здравствен систем. На пример, позитивните корисници на SwissCovid мора да го внесат наодот во апликацијата за да ги предупредат своите блиски контакти. Но, ова за возврат го прави системот рачен, а не автоматски и станува тесно грло. Слично е и во Шпанија, каде известувањата не се испраќаат секогаш до корисниците на апликациите.

Од друга страна, NHS COVID-19 автоматски издава кодови на позитивни корисници кои потоа можат да ги известат контактите во нивниот телефон.

Потрага за подобра апликација

Мерењето на ризикот од изложеност е еден начин на кој апликациите можат да се подобрат. На аспектот на растојанието се обраќа, на пример, WeHealth, непрофитна организација од Калифорнија, која развива своја апликација за пребарување контакти.

Да се ​​има апликација што може да го предвиди ризикот од изложеност во зависност од тоа колку и каков вид на вирус е заразна личност, би било одлична работа. Но, ваквите идеи ги прошируваат функциите на апликацијата на несакана територија. Треба да се најде рамнотежа помеѓу количината на квалитетни информации и можната загуба на голем број корисници кои стравуваат од губење на приватноста.

А, тоа е танцување на тенка, високо подигната жица.

Поврзани вести

Samsung Galaxy S20 + ќе има 120Hz дисплеј, но не и приклучок за слушалки

msp-admin

Microsoft претстави нов таблет Surface Pro 7+ for Business (ВИДЕО)

Влатко Зорба

Стотици милиони компјутери на Dell се изложени на ризик поради ранливоста на драјверите