СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Екранот на Samsung Galaxy S21 Ultra штеди енергија

Набргу по премиерата на серијата Galaxy S21, Samsung Display сподели повеќе информации за дисплејот што се користи во Galaxy S21 Ultra. Новото соопштение за јавноста наведува дека се потпира на нов OLED панел, кој вклучува ново развиен органски материјал со драстично подобрена ефикасност на светлината во споредба со неговите претходни производи.

Samsung Display посочува дека ова се постигнува со забрзување на движењето на електроните помеѓу различните органски слоеви во панелот. Овој процес им овозможува на OLED дисплеите да создаваат посветла светлина со трошење помалку енергија, поради што новиот развој е 16% поекономичен.

Ова не е неважно, бидејќи дисплеите се меѓу компонентите кои имаат сериозно влијание врз траењето на батеријата на мобилните уреди. Особено со зголемената употреба на услуги за пренос на видео и популарноста на мобилните игри. „Samsung Display“ открива дека компанијата веќе има 5.000 патенти за материјали, што се должи на истражувањето на органски материјали за OLED.

Поврзани вести

Софтвер инфицирал 42 мобилни апликации со над 8 милиони инсталации на Google Play

msp-admin

Samsung Galaxy Fold 2 ќе има поевтина верзија и 256 GB меморија за складирање

msp-admin

Поранешен инженер на Apple откри зошто новите ажурирања на софтверот имаат толку многу проблеми

msp-admin