Стандард
ТЕХНОЛОГИЈА

Google подготвува полесен метод за споделување лозинки за Wi-Fi во Android 12

Google развива решение за лесно споделување на лозинка за Wi-Fi, што може да се појави во Android 12. Во моментов, постои слична можност преку QR-код, но за таа цел мора да се визуелизира на екранот за да се прочита. Сепак, ова не секогаш се покажува како пригодна опција.

Во иднина, овој код ќе може да се споделува со користење на функционалноста Nearby Share. Ова укажува на промена поднесена до AOSP што влијае на страницата Share Wi-Fi. Тука е воведено копче за споделување во близина. Со притискање ќе се вклучи стандардната компонента за безжично споделување.

На тој начин, нема да мора да ја кажете вашата лозинка или да го давате телефонот за скенирање. Првата верзија за девелоперите на Android 12 се очекува да се појави следниот месец. Тогаш е можно да дознаете повеќе за новата функционалност.

Поврзани вести

iPhone 12 нема да биде многу поскап од сегашните модели

msp-admin

Следното ажурирање на Windows 10 може дa донесе големи промени

msp-admin

WhatsApp подготвува онови функции во 2021 година

Влатко Зорба