СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Научници откриле како да предвидат земјотреси

Научници откриле како да ги предвидат земјотресите со помош на мали и привремени промени во гравитацијата на Земјата.

Ова ќе им овозможи да ја предвидат јачината и времетраењето на природниот феномен многу пред да се појави, пренесува специјализираното издание Scienceirect.

За целта, истражувачите користат сигнали што се шират со брзина од околу 300.000 км во секунда и можат да бидат откриени долго пред релативно бавните сеизмички бранови, кои се движат со брзина од 8 км во секунда.

Ненадејни промени во гравитацијата, предизвикани од мешање на внатрешната маса на Земјата или PEGS (брзи еластично-гравитациски сигнали), се откриени неодамна од страна на научниците.

Користејќи ги, пресметувањето на доаѓање на земјотресите е можно долго пред да се појават.

Треба да бидете свесни дека гравитациониот ефект на феноменот е исклучително мал. Сочинува помалку од една милијардити од тежината на планетата Земја.

Затоа, сигналите PEGS можат да бидат регистрирани само при многу силни земјотреси.

Покрај тоа, процесот на нивно создавање е комплициран: тие не само што се појавуваат директно во близина на местото каде што ќе има земјотрес, туку и се шират во „утробата“ на Земјата.

Поврзани вести

Се појавија првите вируси за Arm-базираниот MacBook

Влатко Зорба

IBM ја напушта технологијата за препознавање на лице

msp-admin

Huawei го промовираше паметниот звучник Sound C

msp-admin