СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Роботите спасуваат бизниси во услови на коронавирус

Избувнувањето на епидемијата на коронавирус веќе влијае на различни аспекти на кинеската економија, а во блиска иднина ситуацијата може да влијае на целата глобална економија. Некои компании наоѓаат решение со помош на роботи.

Коронавирусот предизвикува големи проблеми за компаниите чии фабрики се наоѓаат во провинциите погодени од вирусот. Но, некои бизниси подобро се справуваат со ситуацијата.

Кинескиот гигант JD.com успеа да ги минимизира ефектите на коронавирусот врз нејзиниот бизнис, благодарение на роботите. Компанијата користи различни машини, кои се движат од единици за дистрибуција во складови до беспилотни летала за испораки.

Според извештаите на кинеските медиуми, JD Logistics управува со повеќе од 70 роботски магацини, дозволувајќи и на компанијата да продолжи да работи ефикасно во тешка ситуација.

Покрај тоа, JD Logistics испрати дополнителни роботи во фабриките лоцирани во најопасните области каде е распространет коронавирусот во Кина, обидувајќи се да ги минимизира штетите предизвикани од епидемијата.

Поврзани вести

Huawei изгледа подготвува паметен часовник во серијата Nova

Влатко Зорба

Часови пред премиерата, се појавија нови слики од Razr

msp-admin

Huawei: Нашата вештачка интелигенција овозможува шест пати побрзо дијагностицирање на коронавирусот

msp-admin