СТАНДАРД life
ТЕХНОЛОГИЈА

Microsoft почнува да го менува Edge

Корисниците на Windows 10 ќе започнат да добиваат нова верзија на вградениот прелистувач Edge, кој започнува со проект со отворен код Chromium. Ова ќе се направи автоматски преку Windows Update, објави MSPowerUser.

Новиот прелистувач едноставно ќе го замени стариот Edge од Windows 10 RS4 (ажурирање во април 2018 година) и претходните верзии, според блогот објавен од Microsoft. Новиот Microsoft Edge се очекува да излезе на повеќе од 90 јазици на 15 јануари 2020 година.

Транзицијата кон Edge базиран на Chromium може да предизвика проблеми со компатибилноста со апликациите. Затоа Microsoft го објави Blocker Toolkit, кој им овозможува на корисниците на претпријатијата да ја контролираат инсталацијата.

Blocker Toolkit е достапен за преземање од веб-страницата на Microsoft. Со оваа алатка, корисниците можат да спречат автоматско инсталирање на прелистувачот Edge, базиран на Chromium.

Поврзани вести

Новата надградба на Windows 10 поправа проблем со печатачите што предизвикуваше пад на системот

Влатко Зорба

Xiaomi Mi Mix се појави на фотографии во живо

Влатко Зорба

Microsoft веќе не дозволува да се исклучи антивирусот на Windows 10

msp-admin