Стандард
ТЕХНОЛОГИЈА

Смартфоните на Samsung ќе можат да се користат и како POS терминали

Samsung има сериозни амбиции во врска со плаќањата преку мобилни телефони. Во 2015 година, Корејците го објавија дигиталниот паричник Samsung Pay и постојано додаваат нови функции кон него, вклучително и Pay Cash и Money Transfer. Сега, сепак, компанијата се подготвува да навлезе во уште еден сегмент на плаќања преку системот „Samsung Point of Sale“ – Samsung POS, кој се спроведува заедно со Mobeewave.

На овој начин, трговците ќе можат да го користат својот телефон за да прифатат безконтактни плаќања, за што ќе биде потребна инсталација на апликацијата Samsung POS и регистрација во системот. Тогаш ќе биде можно да се примаат плаќања за услуги и преку NFC, без да се бара дополнителен хардвер.

Samsung POS работи со Mastercard и Visa, а најверојатно ќе биде заштитен од Samsung Knox. После тестирањето во Канада, Samsung почнува да ја распространува својата нова услуга на глобално ниво.

Поврзани вести

Прходите од видеоигри оваа година 160 милијарди долари, до 2023 година, индустријата за игри ќе прави над 200 милијарди

msp-admin

Microsoft создаде платформа за новата дигитална ера (ВИДЕО)

Влатко Зорба

Рендери навестуваат за дизајнот на Huawei P40 и P40 Pro (ФОТО)

msp-admin