Зеленчукот е еден од најкорисните видови храна кои можат да бидат вклучени во исхраната. Во него се содржи важни витамини, минерали, влакна и антиоксиданси. Антиоксидансисе едни од најважните хранливи материи, бидејќи го штитат организмот од стареење, туморски промени во клетките и други проблеми поврзани со оксидативниот стрес.
Кои се најбогатите зеленчуци на антиоксиданси кои треба задолжително да присуствуваат во секојдневното мени?
Брокула
Варената или приготвена на пареа брокула е многу богата со антиоксиданси. Според истражувањата честата консумација на брокула го намалува ризикот од развој на рак со до 15%.
Брокулите се корисни и за кожата, бидејќи антиоксиданси во нив ја прават мека, млада и здрава. Брчките и фините линии ќе ве снајдат подоцна во животот, ако јадете брокула неколку пати неделно.
Во брокулите се содржи уште ензимот тирозиназа кој има докажани антиканцерогени својства.
Виолетов карфиол
Карфиолот е од семејството на брокулите и неслучајно е исто така многу богат со антиоксиданси. Уште побогат со нив од белиот карфиол е виолетовиот. Пурпурната храна е особено корисна во целина и треба да се потенцира на неа почесто.
Во пурпурниот карфиол се содржат уште многу корисни влакна, кои помагаат за разградувањето на јаглените хидрати и мастите. Вклучувајте пурпурен карфиол барем 3 пати неделно во менито.
Црвена марула
Не претпоставувајте дека црвената марула е ГМО. Таа е посебна сорта марула, која е исклучително корисна и богата со антиоксиданси. Ставајте ја во сендвичи, салати, стартери.
Артичока
Артичоката е многу корисна во медитеранската кујна. Таа е богат со калиум и бројни антиоксиданси. Во ливчињата се концентрирани големи количини влакна. Редовното консумирање на артичоката ја намалува драстично количината на слободните радикали во организмот.