20.8 C
Скопје
19 септември, 2025
СТАНДАРД life
Здравје

4-те зеленчуци кои имаат најмногу антиоксиданси

Зеленчукот е еден од најкорисните видови храна кои можат да бидат вклучени во исхраната. Во него се содржи важни витамини, минерали, влакна и антиоксиданси. Антиоксидансисе едни од најважните хранливи материи, бидејќи го штитат организмот од стареење, туморски промени во клетките и други проблеми поврзани со оксидативниот стрес.

Кои се најбогатите зеленчуци на антиоксиданси кои треба задолжително да присуствуваат во секојдневното мени?

Брокула

Варената или приготвена на пареа брокула е многу богата со антиоксиданси. Според истражувањата честата консумација на брокула го намалува ризикот од развој на рак со до 15%.

Брокулите се корисни и за кожата, бидејќи антиоксиданси во нив ја прават мека, млада и здрава. Брчките и фините линии ќе ве снајдат подоцна во животот, ако јадете брокула неколку пати неделно.

Во брокулите се содржи уште ензимот тирозиназа кој има докажани антиканцерогени својства.

Виолетов карфиол

Карфиолот е од семејството на брокулите и неслучајно е исто така многу богат со антиоксиданси. Уште побогат со нив од белиот карфиол е виолетовиот. Пурпурната храна е особено корисна во целина и треба да се потенцира на неа почесто.

Во пурпурниот карфиол се содржат уште многу корисни влакна, кои помагаат за разградувањето на јаглените хидрати и мастите. Вклучувајте пурпурен карфиол барем 3 пати неделно во менито.

Црвена марула

Не претпоставувајте дека црвената марула е ГМО. Таа е посебна сорта марула, која е исклучително корисна и богата со антиоксиданси. Ставајте ја во сендвичи, салати, стартери.

Артичока

Артичоката е многу корисна во медитеранската кујна. Таа е богат со калиум и бројни антиоксиданси. Во ливчињата се концентрирани големи количини влакна. Редовното консумирање на артичоката ја намалува драстично количината на слободните радикали во организмот.

Поврзани вести

10 знаци дека не јадете доволно протеини

Radmila Tasevska

Кардиолог ја откри попладневната ужина што ја јаде речиси секој ден

Radmila Tasevska

Популарен зачин поттикнува губење на тежина, го потиснува апетитот и го намалува шеќерот во крвта

Urednik