СТАНДАРД life
Здравје

Нутриционистка: Намирници кои никогаш не треба да ги јадете за појадок

Нутриционистката Пипа Кембел за Cosmopolitan откри што треба да избегнуваме за појадок.

Иако е важно да се консумира сè во умерени количини, треба да ги избегнуваме следниве намирници за појадок:

Бел тост: Белиот леб е помалку веројатно да ве држи сити во споредба со кафеавиот леб, бидејќи е значително посиромашн со влакна. Исто така, исхраната богата со растителни влакна помага во одржување на здравјето на цревата и намалување на холестеролот.

Масен појадок: Наместо пржени јајца и мрсна сланина, изберете варени јајца и пржена сланина. Додадете печурки за влакна и здрави масти. Избегнувајте висококалорични адитиви како кечап.

Само смути: Само овошните смути можат да бидат богати со шеќер. Додадете лиснато зеленило за помалку шеќер и повеќе протеини. Исто така, овошјето нема доволно протеини, затоа размислете за дополнување со растителен протеински прав за подолго чувство на ситост, пишува Cosmopolitan.

Снегулки: Снегулките полни со шеќер може да предизвикаат скок на шеќерот во крвта. Обрнете внимание на големината на порциите и избегнувајте ги оние со висока содржина на шеќер.

Инстант каши со вкус: Ако користите инстант каши, внимавајте на високата содржина на шеќер и сол. Изберете обична каша и додадете овошје за природна сладост.

Кроасан со крем сирење: Кроасаните се калорични, а крем сирењето може да биде високо со масти и калории. Наместо тоа, одберете ржан леб и намалете го внесот на крем сирење.

Барови од житарици: Овие барови често се полни со шеќер и со малку протеини. Наместо тоа, одберете поздрава опција со повеќе протеини.

Готови сендвичи за појадок: Често се полни со масти, шеќер и сол. Наместо да подготвите поздрава опција дома.

Мафини од боровинки: Боровинките се богати со антиоксиданси и може да го намалат ризикот од срцеви заболувања, но тоа не значи дека мафините од боровинки се здрави! Овие слатки обично имаат малку боровинки и полни се со масти и калории. Ако изберете мафини од боровинки, погрижете се тие да содржат вистински боровинки. Некои брендови користат лажни боровинки, а здравствените придобивки од вистинските боровинки се значителни.

Концентриран сок од портокал: Колку повеќе храната се обработува, толку повеќе хранливи материи губи. Добар пример е концентратот од сок од портокал. Концентратот содржи помалку хранливи материи од свежиот сок, а исто така е богат со фруктоза, што може да предизвика нагло зголемување на шеќерот во крвта. Јадете цел портокал наместо ваков сок.

Прескокнување на појадокот: Прескокнувањето на појадокот може да доведе до прејадување подоцна во текот на денот и да го забави вашиот метаболизам.

Поврзани вести

Колку треба да трае годишниот одмор за навистина да се одморите?

Radmila Tasevska

Необичен симптом на замастен црн дроб кој повеќето луѓе го игнорираат

Radmila Tasevska

Што ќе се случи со вашето тело ако јадете две банани дневно?

Radmila Tasevska