СТАНДАРД life
Здравје

Печурките го намалуваат ризикот од рак на простата

Истражување на јапонски научници посочува дека консумацијата на печурки штити од рак на простата, доколку се јадат трипати во седмицата.

Проучувањето е спроведено во Универзитетот на Тохоку и траело 13 години. Во испитувањата учествувале приближно 40.000 мажи на возраст меѓу 40 и 80 години.

Резултатите говорат дека јадењето печурки трипати седмично го намалува ризикот од некое онколошко заболување за 20 отсто. Се претпоставува дека причината за тоа веројатно се должи на соединенија коишто го намалуваат машкиот хормон причинител на ракот на простатата.

Печурките, исто така, имаат поволно влијание и кај повеќе видови воспаленија.

Истражување на јапонски научници посочува дека консумацијата на печурки штити од рак на простата, доколку се јадат трипати во седмицата.

Проучувањето е спроведено во Универзитетот на Тохоку и траело 13 години. Во испитувањата учествувале приближно 40.000 мажи на возраст меѓу 40 и 80 години.

Резултатите говорат дека јадењето печурки трипати седмично го намалува ризикот од некое онколошко заболување за 20 отсто. Се претпоставува дека причината за тоа веројатно се должи на соединенија коишто го намалуваат машкиот хормон причинител на ракот на простатата.

Печурките, исто така, имаат поволно влијание и кај повеќе видови воспаленија.

Поврзани вести

Дали сакате да изгубите тежина? Не прескокнувајте го појадокот и јадете разновидно, советуваат експертите

Radmila Tasevska

Овие намирници се полни со магнезиум: Го зајакнуваат организмот

Radmila Tasevska

5 намирници кои треба да ги јадете веднаш: Немаат долг рок на траење дури ни во фрижидер

Urednik