СТАНДАРД life
Здравје

План одобрен од нутриционистите: Ослободете се од вашата желба за слатки за само 5 дена

Шеќерот е многу полош од маснотиите за вашето здравје. Затоа, кога ќе престанете да јадете едноставни шеќери, вашето метаболичко, цревно, ментално и кардиоваскуларно здравје веднаш се подобрува. Секој агол од телото го цени тоа и податоците што ќе ги видите подолу го покажуваат тоа. Еве како да го направите тоа без желба за слатки.

Што се случува во телото кога ќе престанете да јадете шеќери?

Ако престанете да консумирате шеќер, во вашето тело се случуваат неколку позитивни метаболички промени.

Кардио и васкуларното здравје се подобрува. Помали се шансите холестеролот и триглицеридите нагло да се покачат и да се појават кардиоваскуларни заболувања.

Го намалувате ризикот од кариес и орални инфекции, особено оние предизвикани од габи, бидејќи тие главно се хранат со шеќери.

Помалку вагинални инфекции. Една од габите што предизвикува многу повторлива инфекција кај жените, кандида, се храни со слатка храна. Ако престанете да ја консумирате, голема е веројатноста дека трајно ќе ја победите кандидата.

Ја подобрувате вашата цревна микробиота бидејќи лошите цревни бактерии не се размножуваат толку лесно. Како и во репродуктивниот систем, габите и бактериите растат и во дигестивниот систем, способни да предизвикаат инфекции кои предизвикуваат дијареа, запек, гасови и надуеност.

Ја намалувате тежината ефикасно. Додадените шеќери во храната и пијалоците се една од најголемите причини за прекумерна тежина и дебелина, бидејќи забораваме дека тие се таму.

Дали шеќерот се заменува со вештачки засладувачи?

Всушност, ова не е добро решение. Вештачките засладувачи покажаа штетни ефекти и се поврзани со отпорност на инсулин, дебелина и нерамнотежа во цревната микробиота.

Покрај тоа, мора да се земе во предвид нејзината врска со анксиозноста. Една неодамнешна студија докажа дека употребата на аспартам предизвикува однесување слично на анксиозност. Дотолку повеќе причина да го избегнувате и внимателно да ги читате етикетите на се што купувате, бидејќи овој вештачки засладувач го има во многу пијалоци и безброј прехранбени производи.

Повеќето нутриционисти секогаш ќе советуваат дека е подобро да се намали количината на шеќер отколку да се користи засладувач. Со намалување на количината, вие исто така осигурувате дека рецепторите за сладок вкус не се хиперактивни, па ќе излезете од целата борба без силна желба за слатки.

Како да го исфрлите шеќерот од исхраната за пет дена?

Вкусот не е статичен, се менува со текот на годините. А тоа значи дека дури и ако сте зависни од слатки, можете да го исфрлите шеќерот од вашата исхрана. Важно е само правилно да го тренирате вашето непце. Нутриционистката Сара Манса го дизајнираше овој петдневен план за исфрлање на шеќерот од исхраната.

Ден 1: Елиминирајте ги видливите шеќери

Белиот шеќер најлесно се контролира бидејќи го идентификуваме со голо око. Избегнувајте храна за која знаете дека има додаден шеќер, пијте кафе и чај без шеќер. Забранети се и индустриските слатки. Ако не можете да пиете пијалоци без шеќер, тогаш направете ги поблаги или ставете цимет во нив.

Ден 2: Шеќерот го заменуваме со овошје

Сега преминуваме на оние помалку видливи шеќери. Џемот го заменуваме со овошје: на пример, исечкани банани, црвено овошје или јагоди претходно издробени со вилушка, парчиња манго… И овошјето содржи шеќер, но е природен и содржи влакна, што му користи на нашиот цревен систем и ни помага подолго да се чувствуваме сити.

Ден 3: Внимаваме што пиеме

Погрижете се да пиете вода со оброците. Со сокови, пиво, вино, дестилиран алкохол, безалкохолни пијалоци, засладено какао во прав и многу инфузии во кесички, внесувате скриен шеќер во вашето тело без воопшто да го сфатите тоа.

Безалкохолните пијалоци обично содржат околу 35 g шеќер (10 повеќе од препорачаната дневна количина); енергетски пијалок околу 12 g; а чоколадо во шолја малку повеќе од 10 гр, како и сок од праска.

Ден 4: Темно чоколадо

Кроасани, пецива, се што користевте како замена за вистински слатки, денес целосно исфрлете ги од вашата исхрана. Кога ви треба нешто слатко, можете да јадете ред темно чоколадо со 85 проценти какао. Чоколадото го заситува вашиот мозок исто колку и шеќерот и е поздраво.

Ден 5: Без шеќер

Од денес единствениот шеќер што го јадеме е најприроден – во овошјето. Подолу ќе најдете листа на намирници кои можете да ги додадете доколку сакате нешто слатко.

Скриени шеќери

Прочитајте ги етикетите на списокот со состојки. Скриени шеќери ќе најдете под овие имиња: скроб, модифициран скроб, сируп, галактоза, гликоза, фруктоза, декстроза, сахароза, декстран, овошен концентрат, меласа, нектар, сок, карамела, сируп, панела, мед или слад.

Може да се најде во супи, пијалоци, колбаси, храна за бебиња, зачини, интегрални житарки и готови оброци, па – читајте ги етикетите.

Здрави замени за шеќер

Избравме три опции кои ќе ги засладат вашите вкусови, иако треба да се земаат умерено.

Цимет. Може да се додаде и во течни и цврсти производи, како и во солени препарати: одлично оди со мешунки, месо или риба.

Стевиа. За да го направите што е можно поприроден, купете го цел лист или во форма на прав (мора да биде зелен). Оној од супермаркет се меша со засладувачи како ксилитол (E967) или еритритол (Е968).

Агава. Тоа е сируп кој може да го заслади секој препарат. Се апсорбира нешто побавно од трпезниот шеќер; Во секој случај, пожелно е да се зема само повремено.

Пет знаци дека јадете премногу шеќер

Поврзани вести

Што е поздраво – јогурт или кефир?

Radmila Tasevska

Напиток кој ќе ве препороди доколку останете без енергија

Radmila Tasevska

Акни на задникот: Како да се ослободите од овој незгоден проблем?

Urednik