Појадокот е првиот оброк, а често слушаме дека е најважен. Го прекинува целовечерниот пост, а луѓето кои го прескокнуваат овој оброк го продолжуваат постот. Постојаното прескокнување на појадокот без никаков план за тоа што и како ќе јадете во остатокот од денот може да ве оддалечи од вашите здравствени цели наместо кон нив.
„Прескокнувањето на појадокот не е самочувство на глад, тоа е пропуштена можност ефективно да го поттикне вашето тело и ум“, вели Клер Рифкин, диететичар од Њујорк и основач на приватна ординација специјализирана за репродуктивно здравје на жените.
Што се случува со вашето тело кога ќе го прескокнете појадокот
Прескокнувањето на појадокот може да доведе до многу краткорочни и долгорочни ефекти, а овде наведовме некои кои можат да влијаат на вашето физичко и ментално здравје и целокупната благосостојба, пишува Eating Well.
Можеби чувствувате недостаток на енергија
„Кога ќе се разбудите наутро, шеќерот во крвта ќе ви биде понизок, а ако останете во таа состојба долго време, може да почувствувате замор или мозочна магла“, вели нутриционистот Марси Васке.
Зошто редовно да појадувате?
Едноставно кажано, нашиот мозок се потпира на гликоза за да функционира оптимално. И од каде доаѓа гликозата? Првенствено од јаглени хидрати. Повеќе од веројатно, вашиот појадок ќе има резерви на јаглени хидрати за да помогне во одржувањето на здрави нивоа на шеќер во крвта за зајакнување на енергијата, менталниот фокус и моќта на мозокот што ви треба.
Може да ги исфрлите вашите хормони од рамнотежа
Ако не јадете предолго, можете да го намалите шеќерот во крвта и да го исфрлите нивото на хормоните надвор од рамнотежа, според Ендокриното друштво. Сè започнува со кортизол, хормонот на стресот.
„Кортизолот многу влијае на вашето расположение, на одговорот на стресот и на тоа како реагирате на секојдневните задачи и ситуации. Општо земено, нивоата на кортизол се повисоки кога ќе се разбудите и се намалуваат како што одминува денот. Појадокот може да помогне во управувањето со нивоата и стресот, давајќи ви ментален поттик за тој ден“, вели Лаура Перди, сертифициран лекар од семејна медицина.
Со текот на времето, нерамнотежата на хормоните може да влијае и на репродуктивното здравје и менструацијата, според Рифкин.
Може да се чувствувате порасположени или повознемирени
Се разбира, ако вашите хормони се надвор од ударот, може да се чувствувате „исклучено“ или да бидете склони кон промени во расположението.
Пред да се запрашате дали сте во депресија, размислете како се храните во последно време и дали сте го пропуштиле појадокот. Студијата од 2020 година на 21.972 студенти кои страдаат од дијабетес, метаболички синдром и дебелина покажа дека прескокнувањето на појадокот е поврзано со помала среќа, депресија и посттрауматско стресно нарушување.
„Кога е постојано високо, нивото на кортизол е поврзано со анксиозност и депресија“, вели Рифкин.
Добри вести?
Појадокот е добра можност да го нахраните вашиот мозок и менталното здравје. „Недостатоците на хранливи материи кои го поддржуваат мозокот, како што се омега-3 масните киселини и витамините Б, се поврзани со нарушувања на расположението. Хранливиот појадок е повеќе од само физичко гориво. Тоа е критична компонента во одржувањето на менталната и емоционалната благосостојба“, вели Рифкин.
Можеби ќе почувствувате поголема желба за храна
Прескокнувањето на појадокот може да има траен ефект врз остатокот од денот. „Многу луѓе кои го прескокнуваат појадокот доживуваат поинтензивна желба за храна подоцна во текот на денот додека нивните тела се обидуваат да ги надоместат хранливите материи што можеби ги пропуштиле“, вели нутриционистот Мелиса Митри.
Вашето тело можеби бара брзи извори на енергија, па може да почувствувате желба за чипс или колачи, што можеби ќе ве расположи некое време, но наскоро повторно ќе бидете гладни. Сите понекогаш добиваме одредена желба за храна, но прескокнувањето на оброците може да ве натера да јадете сè што е околу вас.
Појадокот кој вклучува храна богата со протеини може да помогне да се намали желбата и да се балансираат нивото на шеќер во крвта. Студијата од 2018 година објавена во Current Developments in Nutrition покажа дека постојаното јадење високопротеински појадок може да ја намали количината на нездрави закуски што ги консумирате, како и да ја зголеми ситоста и да го намали апетитот.
Можете да му наштетите на здравјето на срцето
Прескокнувањето оброци може да биде опасно на долг рок, дури и до тој степен што може да го оштети вашето срце. Ова е потврдено со бројни студии. Мета-анализата од 2019 година во Американскиот весник за кардиологија открила врска помеѓу прескокнувањето на појадокот и зголемениот ризик од срцеви заболувања. Тоа може да биде поврзано и со метаболичките ефекти што ги има прескокнувањето на појадокот врз нивото на шеќер во крвта, прејадувањето подоцна во текот на денот и другите лоши животни навики кои можат да промовираат срцеви заболувања.
„Студијата на Американското здружение за срце посвети многу истражувања на прескокнувањето на појадокот и влијанието на тој чекор врз здравјето на срцето и другите состојби. Иако истражувањата не се целосно јасни за влијанието на прескокнувањето на појадокот врз здравјето на срцето бидејќи многу фактори придонесуваат за хронични заболувања, се чини дека оние кои појадуваат и јадат други оброци во исто време имаат поздрав кардиоваскуларен профил од оние кои не го прават тоа. Она што е најважно е начинот на размислување и грижата за видот на храната што ја јадете, внесувањето квалитетни хранливи материи во вашата исхрана и постојано водење на здрави животни навики“, вели медицинската сестра Меги Бергхоф.
Може да го забавите метаболизмот
Некои луѓе редовно го прескокнуваат појадокот со надеж дека ќе ослабат, но наместо тоа, тие би можеле да го спречат слабеењето. Како? Процесите во телото се забавуваат за да се зачува енергијата потребна за опстанок.
Значи, појадокот е најздравата опција за одржливо слабеење и подобро здравје.
Дали прескокнувањето на појадокот ви помага да изгубите тежина?
Прескокнувањето на појадокот може да ви помогне да изгубите минимална количина на тежина на краток рок, но практиката е далеку од одржлива, па дури и може да резултира со контраефект. Според една студија од 2022 година, прескокнувањето на појадокот е поврзано со отпорност на инсулин и зголемување на телесната тежина. Згора на тоа, може негативно да влијае на вашето целокупно здравје, што едноставно не вреди. „Дебелината, хипертензијата, дијабетесот и другите здравствени последици се поврзани со редовното прескокнување на појадокот“, вели Бергхоф.
Избегнувањето на храна кога сте гладни може да ги наруши вашите хормони за глад и ситост, кои се таму со причина. Овие хормони – лептин и грелин – ви помагаат да го регулирате вашиот апетит на здрав начин, па затоа е важно да ги одржувате на оптимално ниво. Кога не ги добивате вистинските сигнали од овие хормони, можете да прескокнете оброк кога на вашето тело му е најпотребно или да прејадувате храна сиромашна со хранливи материи бидејќи сте гладни.
Што заклучивме?
Појадокот му дава на вашето тело потребните хранливи материи за одржување на енергијата, балансирање на хормоните и подобрување на вашето расположение за да можете јасно да размислувате и да се фокусирате. Прескокнувањето на овој клучен утрински оброк е поврзано со лоши здравствени резултати како што се нерамнотежа на шеќерот во крвта и поголем ризик од хронични болести.