Нутриционистката Пипа Кембел за Cosmopolitan откри што треба да избегнуваме за појадок.
Иако е важно да се консумира сè во умерени количини, треба да ги избегнуваме следниве намирници за појадок:
Бел тост: Белиот леб е помалку веројатно да ве држи сити во споредба со кафеавиот леб, бидејќи е значително посиромашн со влакна. Исто така, исхраната богата со растителни влакна помага во одржување на здравјето на цревата и намалување на холестеролот.
Масен појадок: Наместо пржени јајца и мрсна сланина, изберете варени јајца и пржена сланина. Додадете печурки за влакна и здрави масти. Избегнувајте висококалорични адитиви како кечап.
Само смути: Само овошните смути можат да бидат богати со шеќер. Додадете лиснато зеленило за помалку шеќер и повеќе протеини. Исто така, овошјето нема доволно протеини, затоа размислете за дополнување со растителен протеински прав за подолго чувство на ситост, пишува Cosmopolitan.
Снегулки: Снегулките полни со шеќер може да предизвикаат скок на шеќерот во крвта. Обрнете внимание на големината на порциите и избегнувајте ги оние со висока содржина на шеќер.
Инстант каши со вкус: Ако користите инстант каши, внимавајте на високата содржина на шеќер и сол. Изберете обична каша и додадете овошје за природна сладост.
Кроасан со крем сирење: Кроасаните се калорични, а крем сирењето може да биде високо со масти и калории. Наместо тоа, одберете ржан леб и намалете го внесот на крем сирење.
Барови од житарици: Овие барови често се полни со шеќер и со малку протеини. Наместо тоа, одберете поздрава опција со повеќе протеини.
Готови сендвичи за појадок: Често се полни со масти, шеќер и сол. Наместо да подготвите поздрава опција дома.
Мафини од боровинки: Боровинките се богати со антиоксиданси и може да го намалат ризикот од срцеви заболувања, но тоа не значи дека мафините од боровинки се здрави! Овие слатки обично имаат малку боровинки и полни се со масти и калории. Ако изберете мафини од боровинки, погрижете се тие да содржат вистински боровинки. Некои брендови користат лажни боровинки, а здравствените придобивки од вистинските боровинки се значителни.
Концентриран сок од портокал: Колку повеќе храната се обработува, толку повеќе хранливи материи губи. Добар пример е концентратот од сок од портокал. Концентратот содржи помалку хранливи материи од свежиот сок, а исто така е богат со фруктоза, што може да предизвика нагло зголемување на шеќерот во крвта. Јадете цел портокал наместо ваков сок.
Прескокнување на појадокот: Прескокнувањето на појадокот може да доведе до прејадување подоцна во текот на денот и да го забави вашиот метаболизам.