СТАНДАРД life
Здравје

Зошто појадокот е најважниот оброк во денот? Научниците имаат одговор

Сигурно сте ја слушнале старата изрека која нè советува да појадуваме како кралеви, да ручаме како принцови и да вечераме како сиромашни. Истражувањето на Универзитетот во Њујорк дава научна потврда за оваа мудрост.

Истражувачите поделија 10 лица со преддијабетес и дебелина во две групи. Првата група го ограничила внесот на калории на првите осум часа од денот и постела во преостанатите 16 часа. Друга група консумирала 50% од дневните калории после 16 часот во текот на седум дена.

Тие заклучија дека конзумирањето на поголемиот дел од дневните калории во раните часови од денот не само што го спречува зголемувањето на телесната тежина, туку и го стабилизира нивото на шеќер во крвта.

Кратка лекција за постот

Резултатите од овој експеримент даваат интересни сознанија за нашите навики во исхраната и времето на внесување храна. Но, што знаеме за постот и зошто тој стана толку популарен во последните години?

Постот, како метод на воздржување од храна и пијалоци во одреден период, не е нов концепт. Се користи со векови од различни причини – духовни, културни и здравствени. Неговата основна идеја е да му даде на телото одмор од постојаниот процес на варење, а со тоа да го поттикне телото да ги користи зачуваните енергетски резерви.

Исто така, се верува дека постот може да ја подобри менталната јасност и концентрација и да помогне да се развие свесен, благодарен и внимателен став кон храната. Кога постиме, можеме да станеме посвесни за вредноста и значењето на храната и да се чувствуваме поблагодарни за оброците што ги консумираме.

Важноста на квалитетен појадок

Како што сугерира истражувањето на Универзитетот во Њујорк, времето на внесување храна може да биде исто толку важно како и самата храна. Енергијата обезбедена од хранлив појадок го одредува темпото за остатокот од денот.

Појадокот не само што го буди метаболизмот, туку и ни дава енергија, ја подобрува концентрацијата и ја намалува желбата за нездрави грицки подоцна во текот на денот. Покрај тоа, претходното внесување калории може да биде клучно за одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта.

Без оглед на најновите истражувања и трендови во светот на исхраната, едно е сигурно – добриот појадок и грижата за времето во кое јадеме може да има големо влијание врз нашето општо здравје.

Затоа, не го прескокнувајте појадокот и слушајте го вашето тело – тоа знае што е најдобро за вас!

Поврзани вести

Прекрасен зачин кој го намалува холестеролот, спас е за лошото варење и е моќен афродизијак

Urednik

Вода со ѓумбир на празен стомак: Едноставен пијалок кој може да донесе многу придобивки

Urednik

Ова е најлошата храна за нашите мускули

Urednik