СТАНДАРД life
Здравје

Ова се петте најздрави видови леб! Избегнувајте ги другите

Лебот направен од цели зрна обично нуди најмногу хранливи материи. Десетици лебови се редат на полиците и ги полнат книгите за готвење, иако некои се похранливи од другите. Одредени видови се природно богати со влакна, витамини и минерали. Другите се направени од рафинирани зрна и обично содржат додадени витамини и минерали.

Се прашувате кој вид леб е најздрав?

1. Леб од изртено цело зрно

Овој леб се прави од цели зрна кои почнале да изртуваат поради изложеност на топлина и влага, пренесува Healthline.

Докажано е дека ртењето ја зголемува количината и достапноста на одредени хранливи материи. Овие зрна нема да го подигнат шеќерот во крвта како другите житарки и може да бидат добар избор за луѓето со дијабетес.

Покрај тоа, повеќето вакви лебови се богати со влакна и протеини. Како такви, тие се позаситувачки од порафинираните лебови.

2. Леб со квасец

Киселото тесто се создава преку процес на ферментација кој се потпира на природниот квасец и бактерии за да надојде лебот. Ферментацијата помага да се намали количината на фитати, позната и како фитинска киселина, која се врзува за одредени минерали и ја намалува нивната апсорпција. Киселото тесто исто така може полесно да се вари од другите лебови. Процесот на ферментација разградува некои од јаглехидратите и протеините кои се наоѓаат во житарките, вклучувајќи го и глутенот.

3. Леб направен од 100 проценти интегрална пченица

Целите зрна го чуваат целото жито непроменето, вклучително ендоспермата, микробот и триците.

Триците и микробот содржат и протеини, масти, витамини, минерали и корисни растителни соединенија, додека ендоспермата е главно скроб.

Затоа интегралните житарки, вклучително и целата пченица, имаат повеќе влакна и се сметаат за похранливи од рафинираните зрна, кои се преработени за да се отстранат триците и микробот.

4. Леб од овесна каша

Овесниот леб обично се прави од комбинација на овес, интегрално брашно, квасец, вода и сол.

Бидејќи овесот е многу хранлив и поврзан со бројни здравствени придобивки, овесниот леб може да биде здрав избор.

Особено, овесот е богат со влакна и корисни хранливи материи, вклучувајќи магнезиум, витамин Б1, железо и цинк. Влакната во овесот, познат како бета-глукан, може да помогне во намалувањето на нивото на холестерол, да го регулира шеќерот во крвта и да го намали високиот крвен притисок.

5. Леб од лен

Ленениот леб, кој првенствено се прави од брашно од цело зрно и ленено семе, е еден од најздравите лебови што можете да ги јадете.

Тоа е затоа што семките од лен се многу хранливи и нудат голем број здравствени придобивки. Особено, тие се одличен извор на алфа-линоленска киселина (ALA), омега-3 масна киселина која се наоѓа во растителната храна.

Голем преглед на студии покажа дека високиот внес на лен е поврзан со помал ризик од срцеви заболувања.

Рецепт за леб кој не се меси

Поврзани вести

СЕЗОНСКИ АЛЕРГИИ: Справување со летен полен и ризик од анафилактичен шок

Urednik

Ако варите кафе веднаш штом ќе станете, правите голема грешка

Radmila Tasevska

Дали сакате газирана вода? Експертите открија како таа влијае на нашето здравје

Radmila Tasevska