Лебот направен од цели зрна обично нуди најмногу хранливи материи. Десетици лебови се редат на полиците и ги полнат книгите за готвење, иако некои се похранливи од другите. Одредени видови се природно богати со влакна, витамини и минерали. Другите се направени од рафинирани зрна и обично содржат додадени витамини и минерали.
Се прашувате кој вид леб е најздрав?
1. Леб од изртено цело зрно
Овој леб се прави од цели зрна кои почнале да изртуваат поради изложеност на топлина и влага, пренесува Healthline.
Докажано е дека ртењето ја зголемува количината и достапноста на одредени хранливи материи. Овие зрна нема да го подигнат шеќерот во крвта како другите житарки и може да бидат добар избор за луѓето со дијабетес.
Покрај тоа, повеќето вакви лебови се богати со влакна и протеини. Како такви, тие се позаситувачки од порафинираните лебови.
2. Леб со квасец
Киселото тесто се создава преку процес на ферментација кој се потпира на природниот квасец и бактерии за да надојде лебот. Ферментацијата помага да се намали количината на фитати, позната и како фитинска киселина, која се врзува за одредени минерали и ја намалува нивната апсорпција. Киселото тесто исто така може полесно да се вари од другите лебови. Процесот на ферментација разградува некои од јаглехидратите и протеините кои се наоѓаат во житарките, вклучувајќи го и глутенот.
3. Леб направен од 100 проценти интегрална пченица
Целите зрна го чуваат целото жито непроменето, вклучително ендоспермата, микробот и триците.
Триците и микробот содржат и протеини, масти, витамини, минерали и корисни растителни соединенија, додека ендоспермата е главно скроб.
Затоа интегралните житарки, вклучително и целата пченица, имаат повеќе влакна и се сметаат за похранливи од рафинираните зрна, кои се преработени за да се отстранат триците и микробот.
4. Леб од овесна каша
Овесниот леб обично се прави од комбинација на овес, интегрално брашно, квасец, вода и сол.
Бидејќи овесот е многу хранлив и поврзан со бројни здравствени придобивки, овесниот леб може да биде здрав избор.
Особено, овесот е богат со влакна и корисни хранливи материи, вклучувајќи магнезиум, витамин Б1, железо и цинк. Влакната во овесот, познат како бета-глукан, може да помогне во намалувањето на нивото на холестерол, да го регулира шеќерот во крвта и да го намали високиот крвен притисок.
5. Леб од лен
Ленениот леб, кој првенствено се прави од брашно од цело зрно и ленено семе, е еден од најздравите лебови што можете да ги јадете.
Тоа е затоа што семките од лен се многу хранливи и нудат голем број здравствени придобивки. Особено, тие се одличен извор на алфа-линоленска киселина (ALA), омега-3 масна киселина која се наоѓа во растителната храна.
Голем преглед на студии покажа дека високиот внес на лен е поврзан со помал ризик од срцеви заболувања.