СТАНДАРД life
Храна

Пикантно пилешко со компирчиња прелиено со павлака

Кремасто пилешко месо кое се топи во уста.

СОСТОЈКИ:

300-400 гр пилешко бело месо

50 гр растопен маргарин

5 лажици павлака

1 лажица презла

3 чешниња лук

варени компири

вегета

сол

бибер

зачин по желба

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Пилешкото бело месо исечкајте го на шницли. Посолете го со вегета или сол. Добро истријте за шницлите да впијат. По вкус можете да ставите и бибер да добие поубав вкус.

Земете огноотпорен сад и во него на дното наредете компири кои претходно сте ги излупиле и исекле на парчиња. Потоа малку посолете и зачинете со вегета. Од горе редете бело месо кое сте го потопиле во растопен маргарин.

Потоа павлаката ставете ја во еден сад и во неа ставете презла и вегета, бибер и лук. Тоа убаво измешајте го и ставете преку пилешкото.

Кога сте ја истрошиле павлаката убаво размачкајте и јадењето е спремно за печење. На почеток ставете фолија преку садот.

Нека се пече околу 30 минути. Пред крајот од печењето тргнете ја.

Добар апетит!

Поврзани вести

Рецепт на денот: Пудинг од тиква

Radmila Tasevska

Печено пиле полнетo со кашкавал и печурки!

Urednik

Домашен пудинг од мандарина! Кремасто задоволство во секој залак

Radmila Tasevska