Стандард
АНАЛИЗИ

Што ни кажува јануарскиот пораст на инфлацијата во еврозоната?

„Леле!“ Ако инфлацијата во еврозоната можеше да зборува, ќе се извикнеше на овој начин вчера, кога Евростат објави дека се зголеми за 0,9% во јануари на годишно ниво во споредба со пад од 0,3% во декември, пишува Клер Џонс за „Фајненшл тајмс“.

Како што истакна шефот на бирото на „ФТ“ во Франкфурт, Мартин Арнолд, ова е најголемиот скок во последната деценија. Па, дали конечно се враќа инфлацијата, после години на летаргија?
Не навистина. Постојат две причини за скокот.

Првиот е голем број на еднократни фактори, чие влијание брзо ќе ослабне. Фредерик Дукрозе од „Pictet Wealth Management“ ги обвинува даноците – вклучително и укинување на намалувањето на ДДВ во Германија, даноците на јаглерод и други администрирани цени – како и тајмингот на зимските продажби на мало во Франција и Италија.

Втората причина е промената во кошницата со стоки и услуги што ја користи Евростат за пресметување на инфлацијата.

Зошто е ова важно? За да се осигура дека податоците за инфлацијата ги рефлектираат промените во начинот на трошење на луѓето, статистичките служби редовно ја проценуваат тежината што им ја даваат на стоките и услугите што ги консумираат луѓето. Ако, на пример, се зголеми популарноста на бананите, тогаш тие ќе добијат поголема тежина во корпата. Ако некој производ излезе од мода, како што се ДВД-плеерите, неговата тежина во корпата ќе се намали или целосно ќе исчезне од неа. Во случајот на еврозоната, корпата се менува во јануари. (Или, да бидеме поконкретни, бројките во јануари вклучуваат прелиминарна корпа, а бројките се ажурираат во февруари кога националните влади ги презентираат своите пресметки.)

Во нормални времиња, ова е разумна стратегија. Сепак, за време на глобална пандемија, ова значи дека индикаторот има понејасна врска со реалноста од вообичаеното.

Напишавме неколку пати минатата година за проблемите со корпата за 2020 година, тврдејќи дека навиките на трошење се сменија толку драматично за време на пандемијата, што податоците за инфлацијата веќе не ги одразуваат реалните ценовни притисоци што ги доживуваат луѓето. Нашето сомневање беше дека тогашниот пад на инфлацијата е преценет и дека ценовниот притисок е поголем отколку што покажуваат бројките. Податоците за јануари го потврдуваат ова.

Нема да знаеме точно како се сменила потрошувачката корпа до 23 февруари. Но, Евростат го подготви следниов водич за тоа како ќе ги пресмета тежините доделени на секое добро и услуга. Ни кажува дека овогодинешната кошница ќе продолжи да се потпира многу на податоците пред пандемијата:

„Појдовна точка за тежината во усогласениот индекс на потрошувачки цени за 2021 година се податоците за националните сметки кои се однесуваат на 2019 година. Имајте на ум дека уделите на расходите нема да вклучуваат никакви ефекти поврзани со КОВИД-19 …

… Тежините за 2019 година треба да бидат прегледани и ажурирани за да станат репрезентативни за 2020 година. Првите проценки на националните сметки за потрошувачка на домаќинства за 2020 година не се очекува да бидат достапни до септември 2021 година, што е предоцна, бидејќи тежините во усогласениот индекс мора да се достави до Евростат до 13 февруари 2021 година. Затоа, мора да се користат прелиминарни податоци за националните сметки и други извори. Важно е земјите да ги користат сите достапни извори на податоци за да направат најдобри можни проценки на тежината“.

Сепак, новите тежини треба да ги рефлектираат значајните промени во предметните модели на трошење во некои области:

„Минимум, трошоците во најпогодените сегменти на потрошувачката мора да бидат преоценети. Овие се обично (но не ограничувајќи се на тоа) горива, превоз на патници (особено воздушен), забавни и културни услуги, пакет одмори, ресторани и хотели. Овој список може да варира од земја до земја “, се вели во упатството.

Одразувањето на овие промени во кошницата за 2021 година, се разбира, доведува до можност да имаме проблем спротивен на оној што го имавме во 2020 година.

Замислете дека ЕУ вакцинираше во исто време и економиите се отворија на време за летни одмори. Може да очекуваме одложена побарувачка за авионски билети одеднаш да се ослободи – и како резултат, цените скокаат. Ако ова се случи за други основни добра и услуги, тоа ќе значи дека сегашните бројки за инфлација се прениски. Иако сите ќе бидат толку среќни што повторно ќе ја видат плажата, што тешко дека ќе се грижат. Дури и да се Германци.

Во овие неизвесни времиња, убаво е да наидете на нешто што дава малку јасност. Нашето вистинско тврдење дека пандемијата има прениска индикација за инфлација е навистина самозадоволна. За жал, ова „леле“ не ни кажува скоро ништо за тоа дали, по години стагнација во сè, освен во цените на активата, инфлацијата навистина – како што веруваат многу економисти – повторно ќе се појави.

Поврзани вести

Дали мерките на Демократите ќе го променат 30-годишниот тренд на пораст на нееднаквоста во САД?

Влатко Зорба

Трилиони долари заштеди ќе влезат во економијата по пандемијата

Влатко Зорба

Зошто криптовалутите и златото немаат „вистинска вредност“?

Влатко Зорба
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!