Стандард
АНАЛИЗИ

Светската економија во хаос, рекорден пад во ЕУ и САД

Без оглед на тоа кога ќе започне економското закрепнување и колку долго ќе трае, факт е дека оваа година ќе биде исклучително тешка во целиот свет, според предвидувањата на Меѓународниот монетарен фонд и Европската комисија.

Европската унија забележа рекорден пад на економската активност од околу 12 проценти во вториот квартал од оваа година.

Според Евростат, ова е најголем пад на економската активност во ЕУ од 1995 година, кога Луксембург систематски ги води податоците за трендовите на БДП на ниво на Унија.

Како што објавија во Вашингтон, американската економија, која е најголема во светот, потона неверојатни 32,9 проценти на годишно ниво во вториот квартал, што аналитичарите веќе ја оценија како „историска“. Се разбира, во негативна смисла.

ММФ предвидуваа во април дека светскиот БДП ќе потоне за три проценти во 2020 година, а освен тоа, развиените економии ќе поминат многу полошо од земјите во развој.

Имено, просечниот пад на економската активност во развиениот дел на светот оваа година треба да биде 6,1 процент, додека падот во земјите во развој ќе биде значително помал, само еден процент.

Меѓу развиените земји под удар на рецесијата особено ќе бидат економиите на Италија, Шпанија, Франција, Германија, Велика Британија, Канада, САД и Јапонија.

Кога станува збор за земјите во развој, руската економија би требало да „потоне“ 5,5 проценти оваа година, што покрај коронакризата, ќе влијае и падот на цените на енергијата.

Од друга страна, двете големи економии, Индија и Кина, треба да ја завршат годината во плус. Или поточно, предвидувањата на ММФ покажуваат дека Кина, земјата од која започна пандемијата на вирусот, треба да оствари раст на БДП од 1,2 процент оваа година, што инаку е многу слабо за кинеските услови, додека Индија во 2020 година би требало да оствари раст на БДП од 1,9 проценти.

ММФ очекува дека светската економија ќе започне да закрепнува дури следната година, со стапка од 5,8 проценти.

Во исто време, економскиот раст во развиените земји треба да биде побавен отколку во земјите во развој, односно развиениот дел од светот треба да има економски раст од, во просек, 4,5 проценти, а земјите во развој со стапка од 6,6 проценти.

И покрај тоа што не очекуваат долготрајна криза, економистите предупредуваат дека архитектурата на светската економија започнала да се менува во короната криза и ќе продолжи да се менува.

Кризата, може да се каже, воведе тектонски промени во начинот на функционирање на економиите.

Една од последиците од коронакризата, предупредуваат економистите, ќе биде процесот на дополнително затворање на државите и трговските блокови. Со други зборови, европскиот капитал најверојатно ќе бара помалку можности во неевропските пазари во иднина, и повеќе ќе се сврти кон инвестирање во помалку развиени европски земји, од едноставна причина што нема да сака повторување на корона ударот врз движењето на стоки. Најверојатно, синџирите на снабдување ќе бидат скратени во иднина.

Друга последица може да биде, додаваат економистите, намалување на важноста на услужните дејности, вклучително и туризмот, врз економијата. Наместо да нагласувате услуги, реиндустријализацијата веројатно ќе се врати во „мода“, што ќе биде охрабрено од Европската комисија.

Податоците за толку големи стапки на пад на економската активност можат слободно да се карактеризираат како колапс на економијата.

Ваквиот пад на економијата е последица на пандемијата на коронавирус и „заклучувањето“ на економиите.

Поврзани вести

Видео игрите ја заменија музиката како најважен аспект на младинската култура

Влатко Зорба

Што треба да знаете за негативните цени на нафтата?

msp-admin

Борбата против коронавирусот бара економски жртви, но не до бескрај

msp-admin
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!