Стандард
АНАЛИЗИ

Тајната на успехот: Зошто имаше огромен скок во вредноста на Bitcoin?

Bitcoin (BTC) продолжува вртоглаво да расте. За време на пишувањето, неговата цена беше околу 40.500 американски долари – зголемување од околу 78 проценти во последниот месец и 305 проценти минатата година.

Првпат лансиран во 2009 година како дигитална валута, BTC некогаш се користеше како дигитални пари на маргините на економијата.

Оттогаш стана мејнстрим. Денес се користи исклучиво како еден вид „дигитално злато“, пишува „Science Alert“.

Како одговор на ризикот од економски колапс поради Ковид, владите ширум светот го преплавија глобалниот пазар со пари создадени од централните банки за да ја зголемат потрошувачката и да помогнат во спасувањето на економијата.
Но, зголемувањето на понудата на пари ја поткопува нејзината вредност и ги тера луѓето да бараат средства отпорни на инфлација. Во оваа клима, Bitcoin стана заштита од зголемена инфлација и слаба заработка на други видови средства.

Што е Bitcoin?

Bitcoin, најголемата криптовалута во светот според пазарната капитализација, во моментов има циркулирачка понуда од 18.590.300 биткоини и максимална понуда од 21.000.000.

Ова ограничување е цврсто кодирано во протоколот за BTC и не може да се менува. Создава вештачка криза, која гарантира дека дигиталните пари се зголемуваат во вредноста со текот на времето.

Додека државните валути како австралискиот долар можат да ја зголемат својата понуда по волја на централните банки, Bitcoin има фиксна понуда што не може да се надува со политички одлуки.

BTC најчесто се тргува на берзи за крипто-валути преку Интернет, но исто така може да се испраќа, прима и складира во „дигитални паричници“ на одреден хардвер или паметни апликации.

Можеби најважниот аспект на Bitcoin мрежата е тоа што таа се потпира на работата на криптографите и компјутерските научници да постои како дигитална валута заснована на т.н. блокчејн.

Јавен блокчејн е „фиксна“ база на податоци, што значи дека евиденцијата за историјата на трансакции не може да се менува.

Функционална и децентрализирана дигитална валута

BTC е „децентрализиран“. Со други зборови, тој работи преку дисперзирана мрежа P2P (peer to peer), наместо преку централна влада, како што е централна банка.

И тоа го прави преку учество на „рударите“. „Рудар“ е секој што ќе одлучи да спроведе софтвер за да ги потврди Bitcoin трансакциите на блокчејн. Обично овие луѓе се активни на пазарот на крипто-валути.

Рударството произведува дигитални пари, но профитите на рударите се преполовуваат на секои четири години.

Ова постепено намалување на мрежата го кодира креаторот Сатоши Накамото, кој го дизајнираше на овој начин за да го имитира процесот на вадење на вистинско злато – на почетокот е полесно да се најде, но со текот на времето станува потешко.

Bitcoin „рударите“ денес заработуваат 6,25 биткоини за секој ископан блок, а во претходните години беше 50. Ова создава поттик за рано вклучување, бидејќи ресурсите се намалуваат со текот на времето.

Поради ова, се очекува цените да растат со цел да се задоволи побарувачката. Но, бидејќи недостигот е познат однапред во иднина (предвидливо во четиригодишни интервали), настаните за преполовување веќе имаат цена.

Затоа, ненадејните скокови и падови на цените обично ги одразуваат променливите услови на побарувачка, како што е растечкиот број на нови институционални инвеститори. Се повеќе јавни компании сега инвестираат во BTC.

Зошто е важен Bitcoin?

Постојат неколку можни објаснувања зошто толку многу луѓе сега сметаат дека Bitcoin е значаен:

1. Тоj е „безбедно“ средство

Соочени со глобалната неизвесност, купувањето Bitcoin е начин луѓето да ги диверзифицираат своите средства. Неговата пазарна вредност може да се спореди со другите вредни средства потребни во време на неволја: злато.

Среде глобална пандемија, неконвенционален избор на американски претседател и поместување на фокусот на геополитичката моќ, можно е повеќе луѓе да гледаат на златото и Bitcoin како подобра алтернатива на доларите.

2. Поврзан е со идеологии ориентирани кон приватноста

Bitcoin (и воопшто криптовалутите) не е политички и идеолошки неутрален. Роден е во ерата на интернетот меѓу луѓето кои сериозно се грижат за приватноста.

Интелектуалното и идеолошко потекло на Bitcoin е во движењето „киберпанк“ од 90-тите и раните 2000-ти.

Евиденцијата на форумот преку Интернет покажуваат дека таа се залагала како анонимна дигитална валута што им овозможува на луѓето да комуницираат преку Интернет без да бидат следени од владите или корпорациите, нудејќи алтернатива за секој што не верува во федералниот централен банкарски систем

Можеби очигледниот раст на дигиталниот надзор како одговор на пандемијата дополнително ги разгоре стравувањата за приватноста и безбедноста на Интернет – обновувајќи го интересот на јавноста за потенцијалот на BTC.

Зошто Bitcoin цвета?

Неодамнешниот пораст на вредноста на Bitcoin се сведува на комбинација од три фактори: идеологија, социјално расположение и надеж.

Но, иако овие се менувачки фактори, ова не ја дискредитира важноста на дигиталната економија, интересот за технологија на созревање и влијанието на институционалните инвеститори во криптовалути, вклучувајќи го и BTC.

Bitcoin е во нагорен тренд на пазарот, исто така познат како територија на „биков пазар“.

Тој е дизајниран да ја зголемува вредноста со текот на времето преку правила што Накамото ги запиша во својот софтверски код – што најискрените застапници на Bitcoin, попознати како „максималисти“, жестоко ги бранат.

Визија за нова иднина

Од поширока референтна рамка, децентрализираните крипто-валути овозможуваат нови начини на координација без потреба од централен арбитер.

И децентрализираните мрежи засновани на блокчејн не обезбедуваат само дигитални пари. Слично на обичните апликации за паметни телефони, развивачите на софтвер ширум светот градат децентрализирани апликации.

Тие воведоа други крипто-валути, како што е Ethereum, кои исто така се отворени платформи за јавноста.

Другите апликации вклучуваат децентрализирани финансиски алатки за предвидување на пазарот, позајмување криптовалути, инвестирање и масовно инвестирање.

Смелиот експеримент на Накамото во дигиталната валута функционира како што е наменет. И, она што сега навистина заслужува внимание е што значи ова за нашата дигитална, физичка и социјална иднина.

Поврзани вести

Три години по стекнувањето од Microsoft, завршува ли играта за LinkedIn?

msp-admin

Вистинското закрепнување на глобалната економија ќе следи во 2022 година

Влатко Зорба

Бизнис зделка на векот вредна 400 милијарди долари

Влатко Зорба
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!