СТАНДАРД life

Александар Петровски

ЕКОНОМИЈА

Како инстант нудлите станаа најголемиот јапонски изум во 20 век?

Најголемиот изум на Јапонците во 20 век како тие сами кажуваат се инстант нудлите. Оваа храна е создадена како одговор на недостаток од храна во...
ЕКОНОМИЈА

„Дуинг бизнис“ ќе ги оценува и државните тендери

До година во рејтингот „Дуинг бизнис“ на Светската банка (СБ) ќе се појави нов индикатор за оценка на процедурите за државни тендери, соопшти Банката. Ќе...
ЕКОНОМИЈА

ЕСМ: Државата се снабдува од домашно производство

Тарифните потрошувачи во државата се снабдуваат со електрична енергија од домашно производство, односно главно од производните капацитети на АД Електрани на Северна Македонија (ЕСМ). Недостиг...
АНАЛИЗИЕКОНОМИЈА

Како Кина може да го порази САД во трговската војна?

Целта на Пекинг се американските земјоделци за да ја поткопа нивната поддршка во трговската војна која претседателот Доналд Трамп ја води против Кина. Американскиот магазин...