Стандард
БИЗЛАЈФ

Како да го пронајдете и да го постигнете она што го сакате најмногу во животот?

Нема сомнение дека КОВИД-19 предизвика сериозен хаос и дека сè уште не е готово. Во последните месеци, претприемачите мораа да ја користат креативноста. Многу луѓе имаа можност да поминат повеќе време со своите семејства, а ситуацијата даде единствена можност да размислат што се навистина важни работи.

Овие мисли доведоа до некои изненадувачки резултати. Според студијата во Велика Британија, само 8% од Британците сакаат да се вратат во животот како што беше пред пандемијата.

Според „Економист“, овој присилен експеримент за работа од дома веројатно ќе ја смени работата засекогаш, можеби во некој хибриден модел што одговара на сите. Она што е јасно е дека имаме можност да ја надминеме компромисната верзија на „новото нормално“.

Можеме да го искористиме ова време да разгледаме што е важно за нас во иднина и да испланираме како да го оствариме.

Еве неколку идеи за ова од Entrepreneur.com:

Бидете свесни што цените

Нашите вредности влијаат на нашите мисли и постапки, но повеќето луѓе не престануваат да размислуваат за тоа што се. Што е важно за вас во животот? Да започнете бизнис? Семејството? Добрина? Искреност? Која е вашата етика или однесување? Дали гледате докази за овие вредности во вашиот живот?

На пример, ако верувате дека ја цените добрината, кога последен пат покажавте добрина? Ако сакате да знаете што цените, видете што правите. Ако сакаме да откриеме што е навистина важно за нас, треба да ги знаеме нашите вредности за да најдеме повеќе начини да ги покажеме овие вредности во секојдневниот живот.

Одвојте време да размислите што најмногу цените.

Пронајдете ги врските

Во говорот пред Универзитетот Стенфорд во 2005 година, Стив Џобс зборуваше за поврзување на точките во нашите животи и како тоа никогаш не е можно кога гледаме напред. Меѓутоа, кога ќе погледнеме наназад и ќе обрнеме внимание, честопати можеме да видиме обрасци или знаци во нашите животи. Џобс советува да „веруваме во нешто, во нашите инстинкти, во судбината, во кармата или што било друго“.

Клучот за откривање на она што е важно за нас често лежи во минатото. Свеста за моментите и искуствата што, заедно, ја формираат насоката на патувањето, ќе донесат цел и значење (ако имаме храброст да ги продолжиме).

Одвојте време да ги наведете вашите интереси и колку далеку би сакале да одите. Како би можеле да ги користите ситуациите и ресурсите во вашиот живот сега за да го постигнете тоа побрзо?

Направете обратен список на работите што сте сакале да ги поседувате, да постигнете или правите

Дел од тоа да знаеме кои работи се важни за нас, е да бидеме искрени за работите што не се. Секој има слушнато за список на искуства и авантури што сакаме да ги доживееме, места што сакаме да ги посетиме и работи што сакаме да ги поседуваме пред да се преселиме во „големото село“. Спротивното од оваа листа е исто толку важно. Ова е една од работите што можеме да ја исфрлиме во моментов, затоа што едноставно не ни е важна.

На пример: Бев богат. Сега сакам да ги променам работите и ова е повеќе во согласност со моите вредности и ми е многу поважно од новиот автомобил или скапиот часовник. Свеста е ослободувачка.

Одвојте време да направите ваков список – сите работи во вашиот живот во моментов што би сакале да ги запрете или да се ослободите, или старите цели кои веќе не ви се толку важни. Ослободете се од нивниот стисок и искористете го приливот на енергија, време или ресурси за да ги постигнете важните работи.

Почнете

Дали има нешто што сакате да го направите, но се плашите дека нема да успее? Веројатно сакате да започнете сосема нов бизнис. Можеби сакате да изгубите тежина и да влезете во форма, но целта изгледа премногу голема и далеку. Што и да сакате да направите, само започнете. Ако сакате да изгубите тежина, искачете се по скалите денес или изедете само едно колаче со утринското кафе, наместо две. Почетокот не треба да биде гламурозен или покриен на две страници во локалниот весник, тоа само треба да се случи.

Секоја книга започнува со еден збор. Најинспиративната музика некогаш составена започнува со нота. Најголемите слики започнуваат со потег на четката. Не чекајте додека не сте подготвени – никој никогаш не е подготвен. Исто така, откако ќе започнете, ќе бидете подготвени.

Не барајте знаци или дефинирачки моменти – тие можеби никогаш нема да дојдат. Наместо тоа, направете ја сегашноста ваш дефинитивен момент. Започнете сега. Не прашувајте се дали сте способни или заслужувате – само започнете, започнете од мали и продолжете понатаму. Ако се сопнете, вратете се на вистинскиот пат и продолжете понатаму. Не застанувајте додека не го постигнете она што сте решиле да го постигнете.

Проширете го вашиот круг на влијание

Луѓето во вашиот живот се оние кои му даваат значење. Кога нешто добро ќе се случи, повеќе уживаме во тоа ако можеме да го споделиме со други луѓе. Кога ќе се случи нешто лошо, ударот може да се ублажи од присуство на други луѓе, на кои може да се потпреме. Потребни ни се пријатели и роднини онолку колку што кислород.

Одвојте време да размислите со кого поминувате најмногу време. Дали овие луѓе ве охрабруваат да бидете најдобри што можете или дали ги омаловажуваат и понижуваат вашите соништа?

Бидете свесни за тоа како се чувствувате кога сте со различни луѓе во вашиот живот – дали тие прават да се чувствувате подобро или полошо. Ако тие не додадат позитивна вредност на вашиот живот, тогаш размислете да поминете помалку време со нив и побарајте истомисленици да се поддржувате едни со други.

Ова е можност; прифатете ја шансата што ни ја даде пандемијата, како претприемачи, и воопшто во нашите животи. Да ги искористиме нашите увиди и вештини за да дизајнираме подобро утре и да го оствариме.

Поврзани вести

„Тренер за мозок“ открива клучни совети за здравје и успех

Влатко Зорба

Правило „50-30-20“ го трансформира буџетот: Ако не ви оди со штедењето, обидете се со овој метод

Влатко Зорба

Што е економија на досада и како ги обликуваше нашите животи за време на пандемијата?

Влатко Зорба
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!