СТАНДАРД life
БИЗЛАЈФ

Ќе го спасат ли ковид-пасошите туризмот?

Дигиталните здравствени пасоши ќе играат клучна улога во обновувањето на туризмот по пандемијата, вели студија на GlobalData, цитирана од медиумите.

Аналитичарите забележуваат дека интересот за здравствени пасоши се манифестира на сите нивоа на интеракција со туристите – од компании домаќини до превозници итн. Воведувањето вакви пасоши не само што ќе помогне да се обезбеди безбедност на патувањето, туку ќе се зголеми и довербата на патниците и ќе го стимулира развојот на туризмот.

Ако овие документи се дигитални, ова ќе го елиминира изгледот за фалсификати, како и ќе ја поедностави и забрза размената на информации на меѓународно ниво во споредба со хартиените медиуми, кои, исто така, можат да го пренесат самиот вирус.

Според директорот на одделот за туризам на GlobalData, Анимеш Кумар, здравствените пасоши се применливи во домашниот туризам, како и за прием на гледачи на концерти, спортски натпревари, изложби и други јавни настани.

Во моментов, само неколку земји воведоа здравствени пасоши за своите граѓани, како што се Израел и Сингапур.

Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт (IATA) исто така го развива својот пасош за патувања. Ова ќе биде апликација за паметни телефони со информации за резултатите од PCR тестовите, потврда за вакцинацијата и врска до електронска копија на пасошот. Кога патуваат, корисниците ќе го прикажат QR-кодот на границата за брзо да им ги обезбедат на властите сите потребни информации.
Сличен систем е веќе тестиран на летовите меѓу Њујорк и Лондон.

„Сепак, оваа мерка ќе биде ефективна само ако сите вакцини се заверени и здравствените пасоши се стандардизирани и признати ширум светот. Благодарение на единствениот примерок документ, нема да има потреба од тестови, сертификати и карантин, како и други проблеми на аеродромот. Секако, ова ќе му помогне на туризмот да се опорави, бидејќи токму ограничувањата и блокадите често се воведуваат без предупредување и предизвикуваат стравови и неподготвеност кај туристите да се движат насекаде, велат експертите, додавајќи дека процесот на универзална вакцинација може да трае со години.

Светскиот совет за патувања и туризам (WTTC) неодамна се спротивстави на употребата на дигитални здравствени пасоши како предуслов за патувања. Според Глорија Гевара, претседател на WTTC, оваа одлука не само што нема да ги направи патувањата побезбедни, туку истовремено значително ќе го забави процесот на обнова на туристичката индустрија.

„Ќе биде потребно многу време да се постигне посакуваниот резултат, што туризмот едноставно го нема“, рече таа.

Поврзани вести

„Не сте добар водач, ако мислите дека сте најдобри и никој друг не е добар“

Влатко Зорба

За прв пат во историјата: Слика на Бенкси на аукција за биткоини

Ги запознаваме ретките болести: Конгенитална Мускулна Дистрофија

Влатко Зорба