СТАНДАРД life
БИЗЛАЈФ

Колку е богат новиот претседател и како Бајден ги заработи своите први пари?

Минатата година дознавме дека американскиот претседател во заминување Доналд Трамп платил данок од 750 долари или помалку во последните неколку години и дека тој и неговите компании имаат заостанат долг што може да надмине милијарда долари.

Ова е во целосна спротивност со новоизбраниот претседател, некогаш наречен „најсиромашниот човек во Конгресот“, Џо Бајден.

Вистина е дека и Бајден е богат, но неговата нето-вредност и начинот на кој дојде до него се многу полесни за следење, особено затоа што објавува даночни пријави секоја година повеќе од десет години.

Со семејно минато на кое не му недостасува ниту богатство, ниту неволји, Бајден помина многу години како „Џо од средната класа“ пред да се здобие со моменталната нето вредност, пишува политичката редакција на списанието „Мари Клер“.

Колку вреди денес Џо Бајден?

Сè на сè, Џо моментално вреди девет милиони долари, што е значително повеќе отколку порано во неговата кариера. Оваа сума, до која „Форбс“ дојде во јули 2019 година, се базира на вкупно портфолио од 4 милиони долари недвижнини (Џо и сопругата Џил Бајден поседуваат два домови во Делавер), пари / инвестиција вредна 4 милиони долари и федерална пензија вредна повеќе од 1 милион долари.

Семејството Бајден во 2017 и 2018 година платиле даночни приходи од 3,7 милиони и 1,5 милиони долари, соодветно и дека тие значителна сума донирале и во добротворни цели (1 милион или 275 000 американски долари).

Како Бајден ги заработи своите пари?

Џо Бајден Постариот, кој имал големо влијание врз неговиот син, потекнува од богато семејство – неговиот татко го водеше американскиот оддел за нафта. Но, Џо Постариот започнал бизнис самостојно како претприемач и имал неколку деловни неуспеси, оставајќи го семејството сиромашно според мемоарите на неговиот син (во еден момент децата дури и отишле кај баба им).

Џо постариот на крајот нашол работа во продажба на автомобили и семејството се сместило во Делавер – каде остана таму до денес – а Џо јуниор заврши програма за студирање за да присуствува на престижната академија „Арчмер“ во Клејмонт.

Тој започнал да работи во адвокатска канцеларија откако се ожени со неговата прва сопруга Нилија, а потоа стана еден од најмладите сенатори некогаш избрани, со почетна плата од околу 42.500 долари годишно (250.000 долари во денешни долари, прилагодени на инфлацијата).

Започнал да објавува даночни пријави во 1998 година и од нив е очигледно дека приходот на двојката доаѓа од неговата плата во Сенатот. И работата на неговата сегашна сопруга Џил придонесе за нивниот вкупен приход: таа се занимава со образование повеќе од три децении. Во 2009 година, платата на сенаторот Џо беше 169.300 американски долари, а потоа неговата плата како потпретседател за време на мандатот на претседателот Обама во просек изнесуваше околу 225.000 американски долари секоја година.

БајденКолку заработи Џо Бајден како потпретседател?

Кога Џо официјално го заврши својот мандат како потпретседател, тој поднесе образец за финансиска евиденција во кој се наведува неговата нето вредност помеѓу – 897.000 и 489.000 долари.

Како потпретседател, тој заработувал околу 225.000 долари секоја година. Но, потоа, во текот на следните две години, парот очигледно заработил повеќе од 15 милиони долари за давање говори, турнеи за книги (и тој и Џил објавија мемоари) и раководството во Pen Biden Центарот за дипломатија и глобален ангажман на Универзитетот во Пенсилванија (моментално е на одмор).

За возврат, тие успеаја да дадат повеќе донации и да отплатат една од своите хипотеки – едната е сè уште неплатена, како и кредитна линија за еден од нивните синови – и да купат нов имот на плажата Рехобут.

Колку е платата на Џо Бајден како претседател?

Законите во САД наведуваат дека на претседателот на Соединетите држави мора да му се исплати плата додека е на таа функција. Во 2001 година, Конгресот ја зголеми платата на претседателот од 200.000 на 400.000 УСД и додаде дополнителен трошок од 50.000 долари годишно. Претседателот, исто така, добива сума што не се оданочува за патување од 100.000 и 19.000 долари за забава. Платата на претседателот се оданочува, но другите додадени трошоци не се оданочуваат.

Поврзани вести

Инстаграм откри како да заработите повеќе пари: Посочи точен број на „сториња“, објави и видеа

Влатко Зорба

Правило „50-30-20“ го трансформира буџетот: Ако не ви оди со штедењето, обидете се со овој метод

Влатко Зорба

5 начини на кои стресот може да нѝ влијае позитивно

Влатко Зорба