СТАНДАРД life
БИЗЛАЈФ

Лондон размислува да дава по 500 фунти на секој со Ковид-19

Секој во Англија може да добие 500 фунти со позитивен тест Ковид-19. Идејата ја дискутира кабинетот на Островот и е резултат на неодамнешното истражување на јавното мислење, според кое само 17% од луѓето со симптоми се тестираат за страв дека позитивниот резултат ќе им ја одземе можноста за работа, пишува „Гардијан“.

Предлогот може да чини до 453 милиони фунти неделно.

Финансиската поддршка за луѓето кои треба да се изолираат е критична точка во стратегијата на кабинетот, бидејќи инфекцијата ќе продолжи да се шири освен ако пациентите и најблиските не останат затворени дома 10 дена, пишува весникот.

Од крајот на септември 2020 година, на Островот се спроведува друга програма, според која само оние со ниски примања кои не можат да работат од дома добиваат 500 фунти. Сепак, исклучува премногу луѓе кои не можат да си дозволат да се изолираат и треба да изберат помеѓу изгубениот приход и ширењето на инфекцијата. Покрај тоа, процесот на аплицирање е толку сложен што само 50.000 луѓе досега добиле помош.

Се разгледуваат и други опции, вклучително и покривање на реалниот изгубен приход, иако се смета дека оваа постапка ќе биде премногу комплицирана за да се спроведе.

Поврзани вести

Реклама на Nike, посветена на мајчинството, се претвори во хит (ВИДЕО)

Влатко Зорба

Балкански проблем: Дали премногу доцна сфаќате дека чоколадото од 5 евра не е ефтино?

Влатко Зорба

Барселона е највредниот клуб во светот

Влатко Зорба